Tandläkare bidrar till en fräschare befolkning Foto: Pixabay

Mer respekt till tandläkare

Jag har varit hos tandläkaren – och det väckte tankar. Av någon anledning började jag då tänka på hur tandläkare måste vara bland de mest otacksamma yrken som finns.

Jag hade precis fått den obekväma fotosaken inkörd längst in i munnen och den enorma strålningsmaskinen riktad rakt mot huvudet. Det är svårt att komma på en obehagligare situation i vardagen.  

Det är fem års utbildning, det är inte ofta någon säger något positivt om ett tandläkarbesök och de blir sällan kallade för ”riktiga” läkare. Man får ofta höra att det är alldeles för dyrt, att det gör ont och att det är ruskigt obehagligt när någon petar runt i käften på dig. Många lider av fruktansvärd ångest inför ett besök hos tandläkaren.  

Just därför tycker jag att de borde hyllas. Vilka vardagshjältar. Hemska tanke om de inte funnits. Tänk hur folk hade luktat i munnen, hur deras leenden hade sett ut och hur de hade klagat över tandvärk.  

Jag har självklart förståelse för att människor blir nervösa inför ett besök hos tandläkaren. Jag har alltid haft otroligt svårt med just den där plastbiten man ska ha i munnen när bilder ska tas. Och visst har jag funderat över strålningen som riktas rakt mot hjärnan och hur nyttigt det egentligen är att få den på sig. 

Men när jag satt där och fick tandsten bortskrapad och blödde ymnigt i munnen fick jag ändå en nyupptäckt respekt för yrket. Känns det inte en aning konstigt att tycka så illa om något som egentligen bara är bra för dig?  

Om man ska bli fin får man lida pin heter det. Jag tycker det är dags att börja respektera tandläkare och deras bidrag till en fräschare befolkning.