Johan Finn föreläser. FOTO: Anthony Livebrant

Börja spara med Johan Finn

Av Anthony Livebrant
I torsdags eftermiddag höll nationalekonomistudenten Johan Finn en föreläsning för Södertörns förenade ekonomer, SÖFRE. Föreläsningen handlade om investerande och sparande.
– Grattis! Ni ska nu lära er att börja spara, säger Johan Finn.
Sätt upp egna mål för investeringarna och sparandet

Om du väl börjar, engagera dig ordentligt

Sprid dina investeringar på olika företag

Använd dig av kontotypen ISK, det billigaste alternativet

Användbara sidor: Avanza.se och Nordnet.se

Med kaffe och kakor i hand, fick studenterna tips och tankar kring allt som hör till sparande och investerande. Johan Finn är själv student på Södertörns högskola och gör sitt första år på Nationalekonomiprogrammet.

Föreläsningen riktade sig till nybörjare som vill börja investera och spara. Johan Finn berättar varför man ska börja investera, vad man ska tänka på och hur man kommer igång. Att engagera sig i detta kan enligt honom ge en ljusare framtid.

– Det är roligt att se pengarna jobba för dig och de som säger att de inte vill ha mer pengar, de ljuger.

Det finns ingen garanti för att investeringar går som man tänkt sig men så länge man har råd att låta de investerade pengarna vara, är chansen stor att en vinst kommer förr eller senare.

Startsträckan kan vara trög och det finns ett antal viktiga saker att tänka på innan man börjar investera, berättar han.

– Man bör först ha en liten summa pengar över som man kan peta in i aktier. Det är viktigt att först fråga sig själv varför man vill investera och vad målet är. Om man gör det bara för skojs skull, gör det inte, menar han.

 

Påfrestande och stressigt

– Att investera är absolut inte rekommenderat för alla. Det är en viss stressfaktor i att handla aktier och det måste man ha i åtanke. Jag rekommenderar åtminstone att försöka förstå sig på fonder. En fond är en samling med olika aktier, som ofta en expert har lagt ihop, säger Johan Finn.

Johan Finns engagemang för sparande och investerande har kommit och gått sedan barnsben, men de senaste två åren har engagemanget varit större än någonsin.

– Intresset kom när jag var 12 år gammal. Jag tyckte det var kul att se hur sifforna rörde på sig varje dag. Målet med att investera och spara är att en dag lyckas bli ekonomiskt oberoende.

 

Aktieutbudet är stort på marknaden och det finns en uppsjö av olika företag att investera i. Att hitta rätt företag är inte alltid lätt och det krävs viss analysförmåga för att bedöma vad som kan bli bra eller inte.

– Jag har själv investerat i bland annat Nordea, Swedbank, Netflix och Apple. Jag föredrar att investera i företag som kan stå på egna ben. Att bara gå på känsla är inte något jag rekommenderar.

 

Kommer du bli miljonär tack vare dina investeringar?

– Det är förhoppningen, säger Johan Finn.