Försäljningen av majblommor ökar

Av Nellie Erberth, Emilia Fjeld, Loudicia George, Madeleine Hagendorn
Nu är våren kommen, och försäljningen av majblommor är i full gång. Över hela landet säljs blomman, och intäkterna går till välgörenhet. Men hur fördelas pengarna?

Den 12 april började årets försäljning av majblommor. Konceptet startade år 1907 i Göteborg, och då kostade de endast 12 öre styck. Majblommans inkomst användes då främst för att erbjuda sjuka barn en hälsosam vistelse under sommaren, och sedan dess har verksamheten gynnat lokala barnaktiviteter, skolor och forskning.

Barn kan söka bidrag

Majblomman har lokalföreningar runt om i Sverige som delar ut bidrag till barn upp till 18 år. Barn som söker bidraget kan till exempel få hjälp med att betala glasögon, cykel och fritidsaktiviteter.

10 procent till gemensamma aktiviteter

De som säljer majblommor är barn och ungdomar från skolklasser, fritids eller föreningar. Alla som säljer får behålla 10 procent av försäljningen för egen del, och föreningen eller skolan får också 10 procent till gemensamma aktiviteter.

Sedan år 2012 har inkomsten ökat med 11 miljoner. År 2016 gick majoriteten av de insamlade pengarna till bidrag till enskilda barn.