Hur finansierar studenterna sin sommar?

Nu när sommaren närmar sig är det många som vill komma bort och koppla av vilket ofta innebär extra utgifter. Nytt i Flempan har gett sig ut på Södertörns högskola för att ta reda på hur studenterna gör för att få ihop sin sommarbudget.

 

Elif  Ceylan är 23 år och läser andra året på nationalekonomprogrammet. Hon har sparat pengar genom att jobba extra och lägga undan en del av studiebidraget.

Hur finansierar du din sommar?

– Jag jobbade mycket i vintras så jag har lagt undan pengar från det, men jag ska även jobba i sommar.

 

Kommer du att jobba hela sommaren?

– Ja nästan, jag kommer att ta tre veckors semester och då vill jag resa någonstans.

 

Har du något tips på hur man kan spara till sin sommarbudget?

– Jag tror att man spenderar mycket av sina pengar på mat och dryck. Mitt tips är att göra egen matlåda några dagar i veckan istället för att äta ute. Jag tycker även man ska jobba extra mycket innan jul, det känns lättare än att jobba mycket under våren.

 

Jennette Nizovska är 22 år och läser andra året Journalistik- med samhällsstudier. Hon har planerat sin sommarbudget sen ett år tillbaka.

– Jag jobbade mycket förra sommaren och har sparat de pengarna. Jag fick även ut mycket på skatten som jag kan ta hjälp av i sommar.

Har du något tips på hur andra kan finansiera sin sommar?

– Hade jag inte haft sparade pengar så skulle jag jobbat hela den här sommaren. Jag hade även gjort en månadsbudget nu under våren.

 

 

Olivia Slotte är 20 år och läser första året på Internationella ekonomprogrammet. (Bild saknas)

– Jag tänkte jobba hela juni och sen chilla resten av sommaren. Jag har även jobbat lite under våren och lagt undan de pengarna, berättar hon.

 

Hur har du gjort för att spara pengar?

–  Att dagligen kolla kontot brukar hindra mig från att köpa onödiga saker. Jag brukar även ställa olika alternativ mot varandra. ”Vill jag köpa den här tröjan eller vill jag spara dessa pengar till något roligt i sommar?” Jag brukar även ta med mig kaffe på morgonen istället för att köpa mitt morgonkaffe i cafeterian. Även om det inte känns i plånboken så blir 15 kronor om dagen mycket i längden.