Lars-Erik Lasson Foto: Wendela Thiman

Höjd pensionsålder
slår hårt mot bygg

I framtiden förväntas vi att arbeta längre och längre. 2026 kommer minimiåldern för allmän pension öka till 64 år, om regeringen får sin vilja igenom. Lasse, 62, jobbar som snickare och menar att förslaget inte tar hänsyn till de fysiskt tunga yrkesgrupperna.

I december förra året fattade regeringen och de borgerliga partierna beslut om att pensionsåldern successivt ska höjas. Om riksdagen röstar igenom förslaget kan höjd pensionsålder snart bli verklighet. Annika Strandhäll (S), socialminister och ledare till pensionsgruppen som kommit fram med förslaget, uppgav till SvD (2018-03-12) att höjd pensionsålder blir ett måste när vi lever allt längre.Om pensionsåldern förblir densamma och vi samtidigt blir äldre riskerar pensionen att inte räcka till. 2020 kommer minimiåldern för pension höjas till 62. År 2026 kommer pensionsåldern att vara 64 år. Åldern för garantipension, den man har rätt till vid liten eller ingen arbetsinkomst alls, kommer också att höjas med ett år till 66 års ålder år 2023.

 

Det är ett beslut som inte uppskattas av alla. Lasse, 62, jobbar som snickare för Huddinge-baserade Fogelbergs fastigheter AB säger att han knappt klarar av pensionsåldern som den är i dag.

 

Går på smärtstillande

De senaste tio åren har inte varit någon dans på rosor för Lasse. Det var då ryggen började krångla till den grad att han var tvungen att söka hjälp. Besöken till sjukgymnasten följde varandra och han började dagligen ta smärtstillande tabletter för att klara av jobbet som snickare.

– Det är ett tungt jobb, så det har inte varit lätt, säger han.

Skadan har uppstått genom jobbet , och han är långt ifrån ensam. Statistik från 2016 , framtagen av Byggindustrins Centrala Arbetsmiljöråd (BCA), visar att 3 656 arbetsolyckor rapporterats till Försäkringskassan . Det var den högsta siffran som de någonsin rapporterat sedan de drog igång 1995. Beräkningen innefattar inte de gånger som arbetare struntat att göra en anmälan och gått till jobbet trots smärta, vilket Lasse menar är vanligt inom byggbranschen.

– Det är bara att bita ihop och gå till jobbet ändå , säger han.

 

Hantverkare glöms bort

Det är bara några år kvar tills att Lasse får gå i pension. Det är dock osäkert om han orkar till 65 år då den nuvarande allmänna pensionen börjar gälla. Tanken på att behöva jobba längre än så ser han som omänsklig för många i samma bransch.

– Det vore en katastrof för oss hantverkare om pensionsåldern höjs.

Många byggarbetare håller med Lasse. I en enkätundersökning från i år gjord av Byggnadsarbetaren visar att nio av tio byggnadsarbetare är negativa till höjd pensionsålder.

 Åsa Brunqvist som är HR-manager för kommunen och främst jobbar med pensionsfrågor rörande anställda i Huddinge vill inte ge sig in i debatten om höjd pensionsålder.

– Det är inte vår sak att ha en åsikt om det , säger Åsa Brunqvist.

 

En lösning till problemet är svår att se, enligt Lasse. Han förstår varför pensionsåldern höjs, men det gör inte att hans rygg blir bättre. Om man ser på branschen ur ett mer långsiktigt perspektiv anser han ändå att många saker har blivit bättre, särskilt när det gäller arbetares säkerhet.

– I dag finns hjälpmedel som vagnar och lyftkranar. Det avlastar arbetet och gör det hela betydligt säkrare. Förut kunde folk dö hejvilt , säger Lasse.

 

Stöd man kan få

Lisa Pollack, personalchef, för Huddinge kommun säger att arbetare som är osäkra om de kan jobba till pensionen först och främst bör vända sig till sin arbetsgivare. Kommunen erbjuder också stöd för de som har svårt att få vardagen att gå ihop , i form av försörjningsstöd och underhållsstöd.

 

Marshellah Salazar som jobbar för Byggnads, ett av byggbranschens fackförbund, säger att de förhinder som Lasse haft är vanliga för deras klienter.

 En lösning på problemet enligt Marshellah Salazar är förbättrad arbetsfördelningen.

– Skador kan motverkas med rätt arbetsfördelning från arbetsgivaren.

På det planet är Lasse nöjd vad med vad Fogelbergs fastigheter AB har gjort. Företaget är litet och försöker prioritera de anställda. Det finns ingen konkret lag som ger arbetaren rätt att få ut samma lön om denne inte har möjlighet att jobba vidare. Det personen kan göra är att söka om ett läkarutlåtande för att få ut sjukersättning.

 

Trots problemen som Lasse haft vill han inte avskräcka någon att jobba inom byggbranschen.

– Mitt jobb är superkul. Jag skulle rekommendera det till vem som helst , säger Lasse.