Alla har rätt att köpa billiga julklappar

Vi har precis haft Black Friday och massiv kritik har riktats mot readagen. Jag däremot vill lyfta dagen. Jag tycker att Sverige bör införa en officiell ledig dag för att göra det möjligt för svenskar att konsumera och handla billiga julklappar.

Fattigdomen i Sverige ökar årligen. En och en halv miljon människor i Sverige riskerar att hamna i fattigdom. I en rapport från EU:s statistikbyrå Eurostart 2017 är den ungefärliga ökningen en procentenhet sedan 2008. Var tredje svensk har ont om pengar, och allt fler människor är beredda att ta dyra banklån för att ha råd med julklappar, skriver Expressen.

I fredags, 23 november var det Black Friday i Sverige. I USA är det den största shopping- och readagen. I Sverige är det inte enbart rea i butikerna utan även på internet. Trots detta, är det många människor som upplever att de inte hinner köpa sina julklappar.

Black Friday är inte en officiellt ledig dag i USA, men trots detta är alla skolor och många arbetsplatser stängda. Detta för att bland annat göra så att människor i USA kan köpa billiga julklappar.

Jag anser att Black Friday är en utmärkt dag för alla de svenskar som vill fynda billiga klappar. Readagen ger alla en chans att ha råd att ge sina barn gåvor under jul. Många människor hinner dessvärre inte köpa klappana under readagen, då dagen infaller en vardag. Därför tycker jag att Sverige bör efterlikna USA och införa en ledig dag, så att alla svenskar kan överaska sina barn över jul.