Muhammad Ijaz i sin butik i Flemingsberg centrum

Centrumflytt oroar småföretagare

Vad händer med näringslivet i Flemingsberg centrum om den nya kommunala storsatsningen Stockholm South Business District går i lås? Tanken med detta miljardprojekt är att ge Flemingsberg ett nytt internationellt affärscentrum i direkt anslutning till pendeltågsstationen.

Muhammad Ijaz driver en liten butik med inriktning på mobilteknik i nuvarande Flemingsberg Centrum mittemot Karolinska Huddinge ungefär 700 meter från pendeltågsstationen.

– Jag tycker att satsningar på att locka stora företag till Flemingsberg överlag är bra.

Han beskriver att större centrum som till exempel Skärholmen lockar betydligt mer kunder och att det gynnar de mindre företagen. Folk vill åka någonstans där de kan handla allt, och inte till ett centrum som bara erbjuder tre eller fyra olika butiker, menar Mohammad Ijaz och efterlyser en sån satsning på Flemingsbergs centrum.

– Bara om de bygger ut och utvecklar det nuvarande centrum blir det bättre för oss. Bygger de ett nytt centrum längre bort vet jag inte hur det kommer att påverka, säger Muhammad Ijaz.

I Flemingsberg centrum driver också Domny Cespedes en blomsterbutik. Han tror absolut att bygget av Stockholm South Business District kommer påverka verksamheten för småföretagare i Flemingsberg.

– De kommer antagligen ha samma produkter och det betyder ju konkurrens, säger Domny Cespedes.

Domny Cespedes ser också fördelar med ett sådant “megacentrum”, som han uttrycker det.

– Självklart, bättre lokaler och närmare pendeln gör att man syns bättre. Jag skulle kunna tänka mig att flytta dit.

Heléne Hill som är samhällsbyggnadsdirektör på Huddinge Kommun säger att det är för tidigt att säga någonting om de nya byggplanernas effekt på nuvarande näringsliv i Flemingsberg. Hon tror heller inte att alla nuvarande näringar kommer ha som mål att flytta till de planerade nya lokalerna i anslutning till pendeltåget.

– Det handlar om volym av människor som rör sig i området. Tanken är att Stockholm South Business District ska locka människor som annars inte skulle komma dit och det kan ju gynna företag i nuvarande Flemingsberg Centrum också.

Om Flemingsbergs småföretagare kommer ha råd med hyrorna i det nya projektet nere vid pendeln är inget som Heléne Hill vill sia om idag, då projektet precis startat.