Foto: Carl Tuléus

Kungens kurva shoppingcenter överlever e-handeln

Enligt Postnords undersökning kommer uppåt sju miljarder kronor gå åt i julhandeln. Det innebär att svenskarna kommer att spendera mer än någonsin på julklappar. Mer än hälften uppger sig handla på nätet och inte i butik. I Kungens kurva shoppingcenter lever dock julkänslan kvar.

Köpcentret har redan börjat med julpyntning och inslagspappret finns redo i gångarna. Vilka är det som kommer handla här, när 55 procent säger att de ska handla julklappar på nätet? Ett butiksbiträde på Dressman i Kungens kurva berättar att köpcentret nu får ytterligare en uppgift utöver bara försäljning.

– Det är fler som väljer att handla på nätet. Men det är många av dem som väljer att hämta ut varorna i butiken, för att sen få dem inslagna på paketinslagningsstationen som köpcentret har. Förutom det får vi in många returer så det blir en hel del spring här ändå. Det innebär att kunderna ändå kommer in och köper med sig något extra på vägen ut, säger hon till Nytt i Flempan.

Enligt undersökningen kommer närmare 80 procent av personerna mellan 30 och 49 att handla sina varor på nätet. Enligt Handelns Utredningsinstitut kan var fjärde butik försvinna inom sju år. Men Kungens kurva har hittills överlevt den konkurrande e-handeln. Nytt i Flempan pratar även med pensionären Yvonne, som inte näthandlar.

– Jag handlar här på köpcentret. Inte till mig själv då, jag önskar mig inga julklappar. Men i år spenderas det ganska mycket pengar. Jag handlar nog julklappar för runt 15 000 kronor.

Elsa, 5 år, är även hon exalterad över jul. Vi frågade vad hon önskar sig och fick svaret:

– Lego och en häst.