Jens Dang, ordförande för SÖFRE. Foto: Anton Pålsson Abrahamsson

Experterna på fest, skidåkning och plugghjälp

Söfre är den största studentföreningen på Södertörns högskola och riktar in sig på skolans ekonomistudenter. Syftet med föreningen är att göra skoltiden lite roligare. Här berättar ordförande Jens Dang om verksamheten.

– Vi vill öka mervärdet. Alltså förbättra det inom skolan som inte omfattar själva studierna. Ett av våra största evenemang är insparken.

Insparken är ett event för att välkomna de nyblivna ekonomistudenterna till skolan. Den består av en rad olika aktiviteter, allt från filmvisning till restaurangmiddagar.

Ett annat projekt föreningen anordnar är SkiWeek, skidsemestern i januari.

Söfre hjälper också till med studierna. Bland annat anordnar man föreläsningar till de kurser som ekonomistudenter har haft problem med tidigare år. Exempel på sådana kurser är Redovisning i beskattning, Ekonomistyrning och Nationalekonomi. Söfre arrangerar även arbetsmarknadsdagar där studenter får bekanta sig med olika företag och delta i workshops.

Ordföranden anser att ekonomistudenter inte har någon anledning att oroa sig för framtiden, utan att de har väldigt bra chans på arbetsmarknaden.

– Ekonomer behövs alltid oavsett vilken organisation man är med i, vare sig det är att räkning av pengar, marknadsföring eller logistik. Många flyttar också utomlands så jag skulle inte säga att det finns någon risk för att det utbildas för många.

Söfre har nu 1 300 medlemmar. Det finns cirka 3 000 ekonomistudenter på skolan.

–Vi riktar oss till ekonomer, men vi välkomnar alla studenter om de vill.

Söfre har en väldigt strikt policy mot trakasserier. Söfre anmäler och utesluter medlemmar som brutit mot den.

–Tyvärr så händer det ju tråkiga saker under evenemangen, därför håller vi vår policy så pass strikt.

För att vara med i ledningen ställs några få krav.

–Det finns egentligen bara två kvalifikationer. Den ena är att visa engagemang och den andra är att man vill främja föreningens utveckling.

Klubblokalen ligger på fjärde planet i Södertörns högskola (Moas Båge) och kan besökas när som helst på vardagar, enligt Jens Dang.

–Vår dörr är alltid öppen.