Arbetsförmedlingen. Foto: Camilla Veide

En uppdelad kommun

I Huddinge kommun är den totala siffran för arbetslösa 6,6 procent, vilket är lägre än rikssnittet som ligger på 7,5 procent. Tittar man närmare ser man en segregerad kommun, där västra sidan har högre arbetslöshet än den östra.

Vårby och Flemingsberg är de kommundelar där arbetslösheten är högst. I Vårby når siffran nästan 8 procent bland personer mellan 25-55 år. Siffran för samma åldersgrupp i Stuvsta-Snättringe är under 2 procent.

 När Nytt i Flempan kontaktar Arbetsförmedlingen i Huddinge kommun har de ingen kommentar på siffrorna.

– Arbetsförmedlingens egen statistik är inte nedbruten på den nivån. Vi har bara siffrorna på kommunal nivå. Så vi har svårt att kommentera det, säger Maria Hillborg, pressekreterare på Arbetsförmedlingen.

Birol Kesen, arbetsledare på ungdomsgården i Vårby ser dock flera skäl till skillnaderna.

– Det jag har sett är att man inte fått stöd. Man behöver bli sedd och hörd. Arbetslösheten börjar tidigt och man kan se att det är en stor orsak till depression. Har de mått dåligt en gång så ändras inställningen till systemet och man hamnar i en negativ spiral, säger han.

I statistiken går det att se att siffran för arbetslösa ungdomar i Vårby är dubbelt så hög jämfört med området Sjödalen-Fullersta. Gruppen 25–55 år är fortfarande den som är mest utsatt. Statistiskt räknas nyanlända i Arbetsförmedlingens arbetsförberedande program som arbetslösa, vilket syns i åldersgruppen 25-55. Men Birol Kesen tror även att bristen på resurser och olika förutsättningar kan vara en orsak.

– Kort och gott har meningsfullheten försvunnit. Ungdomar slutar ta del av föreningslivet och det tar ett tag innan de ens kommer in i arbetslivet.

Enligt Birol Kesen är det många gånger människor blir avfärdade innan de får visa vad de går för.

– Det ser annorlunda ut beroende på var man bor. Alla har olika förutsättningar och jag tror det beror på vem du är, var du kommer ifrån och vem som pushar dig. Det är viktigt att få en chans.