Ludvig Sandberg arbetar som cykelreparatör. Foto: Jenny Frennberg

Experten tipsar: Så tar du hand om din cykel!

Av Jenny Frennberg
Är du en av dom som plockat fram cykeln efter det långa vinterhalvåret? Då kan det vara dags att ge den en omgång kärlek. — Bara efter någon månads användning släpper cykelns skruvar och muttrar, säger cykelreparatören Ludvig Sandberg.
 • Länna Sport: 279:-
 • Decathlon: 149:-
 • XXL Skogås: 219:-
 • Intersport Kungens
  Kurva:
  199:-
 • Sportson Kungens
  Kurva:
  300:-
 • Morén Cykel: 280:-

  Fler repareringspriser hittar du i kartan längre ned.

Efter flera dagar av skinande sol och plusgrader har cykelsäsongen dragit igång rejält. Flera cykelreparatörer har fått veckolånga köer bara under april månad och just nu finns över tvåtusen cykelannonser på Blocket bara inom Stockholmsområdet. Men oavsett om du har köpt en cykel i butik eller via second hand kan det vara värt att ta en närmare titt på den. Cykelreparatören Ludvig Sandberg menar att bara efter någon månads användning släpper cykelns skruvar och muttrar.

— Så redan då bör cykeln genomgå en kontroll, säger Ludvig Sandberg. Dagligen träffar Ludvig Sandberg Magnusson, 23, ett flertal personer som vill reklamera eller är missnöjda med sin cykel. Han berättar att många ger sina cyklar alldeles för lite kärlek och underhåll.

— Vanligaste misstaget är att folk låter sina cyklar stå utomhus hela vintern och sedan blir förvånade över att de börjat rosta, säger Ludvig.

 


 

När jag frågar om Ludvigs bästa tips för att bibehålla kvalitén på sin cykel, nämner han:

 

 1. Skydda din cykel. Ställ den helst mellan fyra väggar och ett bra tak, så du skyddar den från rostbildning eller att den blåser omkull.
 2. Smörj kedjan med olja. Köp en bra olja och smörj kedjan regelbundet. Detta förlänger livslängden på kedjan.
 3. Ha ingen sittandes på pakethållaren. De flesta pakethållare håller endast för 25 kg, vilket innebär att mindre barn på barnstol går bra, men tyngre än så påverkar ekrarna rejält och kan leda till ojämn rullning.
 4. Lås cykeln ordentligt. Investera i ett rejält lås så det inte blir lika lätt för tjuvar att stjäla.

 

— Och ha sunt förnuft. Kör inte vårdslöst nedför trottoarkanter eller ställ den utomhus när det inte behövs. En cykel är något man kan ha väldigt länge, om man bara tar hand om den.

 

Börjat fundera ifall det kanske är dags för en vårkoll av din cykel? Här har vi listat sex cykelreparatörer runt om i Huddinge, med tre av de vanligaste åtgärderna:

 

 

 

 


*Priserna är baserade på en klassisk damcykel. Arbetskostnaden är inkluderad. Observera att priserna kan variera beroende på material och omfattning.