Bild på flera vattenpipor

Flera caféer påverkas av att vattenpipor ska förbjudas. Foto: Wikimedia commons

Förbud mot vattenpipor – risk för jobbförluster

I sommar inträder det nya rökförbudet på allmänna platser och det gäller även vattenpipor. Vattenpipan har varit en stor succé för många caféer och restauranger. Nu riskerar många restauranger och caféer konkurs.
Caféer som erbjuder vattenpipor på menyn kallas även för Shisha Café

Från och med den 1 juli i år kommer rökförbudet att gälla på uteserveringar och allmänna platser. Det blir även förbud mot vattenpipor och flera ägare för vattenpipscaféer har reagerat starkt. Det är flera caféer som lyckats driva sina verksamheter just för att vattenpipan blev en vanlig sällskapsaktivitet och grupper av människor gick ut tillsammans för att röka vattenpipa.

Café Dinar i Huddinge är ett av flera caféer som kommer att påverkas av beslutet. De har haft vattenpipor sedan långt tillbaka och det har gått bra för företaget. När beskedet kom att vattenpipor skulle förbjudas blev de väldigt chockade och ledsna. De ser det inte som något positivt för deras företag.

Företaget riskerar att gå i konkurs

Dalia Husam, dotter till Layth Husam som äger Café Dinar, berättar hur deras företag kommer att påverkas negativt och att det inte bara gäller dem utan flera andra företag med vattenpipor.

– Det är jättedåligt att vattenpipor ska förbjudas, för vi äger ju ett vattenpipecafé. Företaget riskerar att gå i konkurs och då förlorar vi våra jobb, säger Dalia Husam, ägarens dotter.

Sultan café, som också ligger i Huddinge, påverkas av den nya lagen men de har större utbud i sin meny. De kan fortsätta driva sin restaurang men mindre caféer som lagt ner mycket mer tid och pengar på att köpa vattenpipor och tillbehör kommer få det svårt att fortsätta driva företaget. Människor som vill röka vattenpipa har också reagerat på förbudet.

– Vi har inte mycket mat på menyn och fokuserar mest på vattenpipor. Nu när det kommer förbjudas har vi inte mycket att jobba med och att erbjuda, berättar Dalia Husam.

Förlorar kunder

Sedan förra sommaren har det har varit populärt bland ungdomar att gå ut varje kväll och röka vattenpipa på uteserveringar. Dalia Husam förklarar hur de började få många kunder och det som kunderna ville var självklart att röka vattenpipa. Det var bra för deras företag och det gick bara framåt. Men efter förbudet antar Dalia Husam att de kommer förlora nästan alla sina kunder.

– Det kommer bli svårare för oss och vi får försöka fokusera mer på maten för att inte gå i konkurs, säger Dalia Husam.