Bild på Coop och Hemköp i Huddinge Centrum.

Nytt i Flempan tar reda på var du billigast kan handla inför påsk! Foto: Sabina Dzakulic

Här får du mest påsk för pengarna

Nytt i Flempan åkte till Huddinge centrum för att jämföra matbutikernas priser på en typisk påskkasse. Var kan du egentligen få betala minst för påskmust, godis och ägg? Vilken är billigast? Coop eller Hemköp?

Det är ännu en vecka kvar till Påskafton och nästa vecka tar eleverna i Huddinge påsklov. Men matbutikerna har redan börjat med påskpynt och extrapriser, inklusive Coop och Hemköp i Huddinge centrum. I en typisk inköpslista inför påsken ingår sill, lax, köttbullar, prinskorv, potatis, ägg, lösgodis, påskmust och ett påskägg. Vi har gjort en undersökning hur stor skillnaden är i kronor när du köper dessa varor på Coop respektive Hemköp.

I vår undersökning har vi utgått från det billigaste märket i båda matbutikerna. Prisskillnaden blir 74,25 kronor. Handlar du i Coop kommer den slutgiltiga summan hamna på 350,70 kronor. Om du istället handlar på Hemköp och fyller påskkassen med samma innehåll blir det billigare och landar endast på 276,46 kronor.

Tomt påskägg bakom prisskillnaden

Anledningen bakom att Hemköps påskkase blev billigare var att de hade extrapriser på lösviktsgodis och ägg. För ett kilo lösviktsgodis på Hemköp betalar man 50 kronor medan man på Coop betalar 80 kronor. Förvisso hade Coop också extrapriser, på bland annat sill och potatis. Varor som generellt sätt är billigare. Därav är prisskillnaden inte lika stor. Till exempel blev ett kilo potatis 6 kronor billigare på Coop. Anmärkningsvärt är att Coop inte hade några tomma påskägg och hade istället ett fyllt påskägg för 40 kronor. Se grafik för en detaljerad jämförelse mellan varupriserna.