Nu är det dags att tjäna extra pengar! Foto: Jenny Frennberg

Så här är du garanterad sommarjobb!

Av Jenny Frennberg
Är du en av dem som sökt sommarjobb via kommunen men inte fått napp? Ge inte upp! Här kommer tips till dig som vill utöka dina chanser till att tjäna extra kosing i sommar.

Enligt Huddinge kommun sökte cirka 1200 ungdomar sommarjobb via deras hemsida. Denna vecka får de som sökt besked om de fått en plats eller inte. Av dessa kommer 565 stycken bli uttagna och resterande blir reserver. Ifall du har blivit en av de resterande ungdomar som inte fått jobb i år, är detta självklart inte slutet.

 

– Feriepraktiken kräver ingen erfarenhet utan ska ses som en första kontakt med arbetslivet. Alla som praktiserar har en handledare och utför inte helt självständigt arbete, berättar Caroline Lilliestråle, ansvarig för feriepraktiken på Huddinge kommun.

 

Eftersom det inte krävs tidigare erfarenhet inför feriepraktik behöver man inte ta det personligt om man inte fått plats. Men det finns ändå några saker man kan tänka på som sökande, menar Caroline Lilliestråle.

 

– Några tips är att söka i tid så att man inte missar sista ansökningsdag och att söka så brett som möjligt när man fyller i sin ansökan. Titta även på andra möjligheter förutom feriepraktiken eftersom det är sån konkurrens om platserna. Gör ditt bästa, var positiv och våga prova på arbetsområden som du inte känner till, säger hon.

 

 

Känner du dig ändå vilsen hur du ska gå tillväga? Här kommer tio tips till dig som ännu söker jobb lokalt i Huddinge.

 

1. Var först med din ansökan. Hemsidor som Jobbsafari.se, Indeed.com och Arbetsförmedlingen.se har just nu 28 annonser ute: allt från butikssäljare, bilvårdare, lagermedarbetare, ekonomiassistenter till stödassistenter. Skapa en profil på alla hemsidor och skapa även bevakning på dessa. Du kan själv registrera en bevakning med hjälp av din e-postadress och sedan välja vilken typ av jobb och vilket område du är intresserad av. På de flesta hemsidor kommer detta alternativ upp automatiskt efter din första sökning!

 

2. Sök direkt via företaget. Alla annonser samlas förstås inte på jobbhemsidor, så leta upp verksamheter och företag i ditt område och ansök direkt via dem.

 

3. Sprid ordet. Berätta för alla dina nära och kära att du är arbetssökande. På Facebook, Twitter, Instagram, ring och smsa kollegor och vänner efter tips. Detta ökar dina chanser att någon känner någon. Alltid en vinst!

 

4. Se möjligheter. Det kan vara svårt att tänka sig vilka jobb som helst, men all erfarenhet är bra erfarenhet för framtiden. Även de jobb som du misstänker att dina kvalifikationer inte räcker till – sök ändå. Det värsta som kan hända är att du helt enkelt inte blir antagen.

 

5. Tro på din kompetens. Alla börjar utan erfarenhet. Med positiv energi, stort sinne för lärdom och glatt humör höjer du dina chanser mer än vad du tror. Många chefer och företag uppskattar hellre en frisk vind som ser lösningar och arbetssätt med nya ögon.

 

6. Var ärlig på ditt CV. Det är lätt hänt att man vill krydda till sin erfarenhet eller tidigare arbetsplatser. Satsa mer på att få fram rätt bild av dig; hur du är som person, vad du brinner för och vad just du kan erbjuda. Se övriga meriter som bonus.

 

7. Presentera dig fysiskt. Alla jobb finns inte ute i det offentliga. Passa på att ta en dag runt om i området, våga fråga folk ifall det skulle finnas möjlighet för extrajobb. Perfekt sätt för dig som är intresserad av jobb inom service och människor. Se det som en intervju, fast du får förtur i kön …