På Drivhuset kan du få hjälp med din affärsidé. Foto: Emilia Lindén

Drivhuset hjälper studenter att starta eget

Drömmer du om att vara din egen chef och jobba med en produkt som du själv designat och utvecklat? Vet du inte hur du ska nå dit? Då finns Drivhuset på Campus Flemingsberg där du kan få hjälp på traven.

Drivhuset i Stockholm erbjuder gratis rådgivning, vägledning och en stöttande axel för dig som vill vidareutveckla en affärsidé. Drivhuset är en ideell organisation som finns runt om i Sverige och samarbetar bland annat med Södertörns högskola och Stockholms universitet där de hjälper studenter att starta företag. På Campus Flemingsberg finns två entreprenörer till hands.

Vägledning, utbildning och mötesplats. Det är Drivhusets tre pelare. Den som är intresserad av att testa sin produktidé kan boka ett kostnadsfritt rådgivningsmöte där man kan bolla idén med en entreprenör samtidigt som man kan få tips på hur man kan förändra och förbättra produkten. Drivhuset håller även många utbildningar och föreläsningar om bland annat företagande, idégenerering, affärsmodeller och mer praktiska saker som hur man skapar en prototyp av sin app.
 

Varje måndag strömmar studenterna in genom dörren för att delta i coworking-mötet som hålls varje måndag från 16-17:30. Mötet öppnas med att man går varvet runt bordet så att alla får förklara hur den senaste veckan har gått, om de har uppfyllt sina kortsiktiga mål från veckan före och vad för utmaningar de stötte på i processen. Produkter som vegansk glass, handbok till universitetskurs och en app som gör det möjligt att filtrera och sortera efter intressen på webbplatser dyker upp. Alla företagare ligger olika till, vissa är etablerade medan andra är i uppstartsprocessen. Det gör det möjligt att hjälpa varandra att utvecklas genom att diskutera idéer och tankar med andra entreprenörer som kommit längre.
 

– Det är ett arbetssätt som är väldigt vanligt utomlands, speciellt i Tyskland, Berlin, där de har många coworking spaces, säger Lucas Ohlsson, community manager på Drivhuset Stockholm.

 

Har ni några tips till den som vill starta eget företag?

 

– Våga ta steget och våga testa. Det går aldrig att veta om en idé är dålig eller bra innan man har testat den mot kunder. Kunden besitter alla svar, säger Joakim Magnusson, affärsutvecklare på Campus Flemingsberg

Genom att testa sin produkt mot kunder i tidigt skede kan man snabbt få reda på vad som funkar, vad som inte funkar och vad som måste förändras. Det underlättar arbetet för entreprenören och gör det möjligt att förbättra produkten innan man kommit alldeles för långt i processen.

– Ofta målar man upp en bild av att allt ska vara på plats och att allt ska vara perfekt när man drar igång företaget. Man lär sig saker under tidens gång. Jag vet av egen erfarenhet att jag inte kunde allt när jag skulle starta mitt företag och det är det som vi hjälper våra entreprenörer med, säger Lucas Ohlsson, community manager på Drivhuset Stockholm.