Jag är en influencer och jag lallar inte runt

- Det där är inget riktigt jobb, brukar mamma säga. Ni bara lallar runt, tar bilder och får betalt för det. Men om influencer inte är ett yrke, hur kommer det sig då att du nu kan söka en treårig gymnasieutbildning som förbereder dig för en karriär som det?

Idag har du som står inför ett gymnasieval möjligheten att välja en linje med namnet  “Creative Program” på Thoren Innovation School. Där hittar du fyra olika inriktningar att välja mellan: Influencer, Youtuber, Digital Art Director och Digital Photographer. Dessa fördjupningar är relativt nya och finns hittills bara på en gymnasieskola.

 

– Vi vill utbilda för jobben som finns i framtiden, säger Håkan Wallengren, gymnasiechef på Thorengruppen.

 

Det finns en anledning till att företag väljer att arbeta sida vid sida med influencers och det är på grund av den stora efterfrågan som finns på global marknadsföring. Det som har kommit att kallas influencer marketing omsatte 650 miljoner kronor i Sverige under 2017 och marknaden fortsätter att växa.

Men förutom att tjäna pengar på sociala medier kan influencers göra skillnad i ett samhälle och agera som en förebild. Pontus Skattberg som går under namnet @homoerotiskt på instagram driver sitt konto för att lyfta fram samhällsproblem som gäller hbtq-frågor. Han stöter dagligen på kritik och hat, precis som Rebecca Lysholm, @argtjej. Rebecca arbetar med att sprida budskap och informera om vikten av feminism och allas lika värde.

Therese Lindgren, en 32 årig svensk tjej från Nynäshamn, slog igenom på Youtube år 2013 när hon var sjukskriven på grund av psykisk ohälsa. Hon satte sig framför kameran och pratade öppet om sina panikattacker. Sedan dess har människor inspirerats av hennes mod och öppenhet om sjukdomen som ofta tystas ned och göms bakom stängda dörrar. Idag har hon skrivit två böcker, varav hennes första bok “Ibland mår jag inte så bra” slog igenom stort och blev utnämnd till Årets bäst säljande fackbok 2016.

Jag är en influencer. Kanske inte för alla, kanske inte för de flesta men det är den titel jag har blivit tilldelad av min omgivning. Tro det eller ej, men det är mycket arbete som krävs för att ta sig framåt. Svara på mail. Hitta inspiration för att få till bra bilder. Planera veckan. Ta nya bilder varje dag. Ständigt komma på nya idéer för att sticka ut i mängden. Göra någonting unikt. Leverera material som motsvarar företagens krav och förhoppningar. Gå på event. Gå på möten. Fakturera. Alltid vara fräsch, se bra ut och vara positiv.

Missförstå mig inte! Jag älskar att syssla med det jag gör och vill gärna fortsätta med det. Men jag tänker inte rättfärdiga åsikter som säger att det inte är hårt arbete. Jag offrar blod, svett och tårar varje dag för att upprätthålla den kvalitet som förväntas av mig.

Jag studerar på Södertörns högskola och jobbar extra på SATS. Men mitt instagramkonto är mitt heltidsjobb. Det är ständigt där och något som jag ägnar tanke och tid åt varje dag. Det är inte ett jobb mellan 8 och 17 från vilket jag kan gå hem och sätta mig i soffan. Nej. Det är ett jobb som jag lever med dygnet runt.

Men tycker jag att det ska finnas en influencerinriktning på gymnasiet? Nej. För jag tror inte att det räcker med att lära ut ett kunnande utan det måste finnas känsla och passion i det från början. En vilja att lägga ned tid och energi. En drivkraft och ett engagemang. Bara för att man vill bli en känd influencer på instagram tror jag inte att alla är skapade eller anpassade för att jobba som det. Du kan gå ett influencer- eller youtube-program på gymnasiet, lära dig allt om hur man vloggar, tar de bästa bilderna och startar en kanal. Men faktum är att det finns tusentals människor som tittar på Kenza, Linn Ahlborg och Bianca Ingrosso och drömmer om ett sådant liv men inte har hjärtat eller kämparglöden för att nå dit. Då spelar det ingen roll om du studerade influencerprogrammet på gymnasiet.


Trots att ordet influencer kanske inte klingar så fint hos vuxna och många unga i samhället så är det ett yrke. Ett yrke som kan kategoriseras inom marknadsföring, PR och skapande av innehåll. Ett yrke och ett heltidsjobb som kräver minst lika mycket engagemang, tid och energi som något annat jobb. Så nej mamma, jag lallar inte runt, tar bilder och får betalt. Jag arbetar hårt, ständigt och utan paus i soffan efter jobbet. Jag är en influencer.