T.h Patrick Stenholm. Foto: Daniel Wyser

Så bygger du ditt cv

Av Daniel Wyser
Vad är viktigt att tänka på när du ska skriva ditt cv? Vad ska du prioritera och hur ska du lyfta fram det? Och hur viktigt är ett personligt brev egentligen? Nytt i Flempan pratade med Patrick Stenholm på ”Cvspecialisten.se” om hur drömjobbet blir ditt.

Patrick Stenholm är projektledare hos ”Cvspecialisten.se” och har under sin karriär haft chefspositioner inom rekrytering och marknadsföring. Han har även föreläst om hur man utvecklar ett personligt varumärke.

– Det är många som har svårt att uppskatta hur mycket man faktiskt ska skriva i ett cv, säger Patrick Stenholm.

Att skriva ett cv är inte alltid lätt och det är viktigt att veta vad du ska ta upp och hur man ska ta upp det. Det är svårt att visa vem man är samtidigt som man ska rada upp de olika jobb man haft i sitt liv. Det kan även kännas jobbigt för de som är nya på arbetsmarknaden och saknar arbetslivserfarenhet.

– Att skriva ett cv är en process, ge det tid och gör det iögonfallande.  

Nytt i Flempans bästa cv tips

Var ärlig

Man ska absolut bre på lite på det man kan, men att ljuga om sina egenskaper och kunskaper är ingen bra idé. Det leder i de flesta fallen till att du blir bortdribblad första dagen av uppgifter du inte vet hur du hanterar. Så var ärlig!

För dig med mindre erfarenhet

Du som inte varit i arbetslivet allt för länge behöver inte oroa dig. Det är relevant att ta upp praktik, eventuella deltidstjänster och ”case”-projekt i skolan. Till och med volontärjobb som i studentpuben är bra att ta upp.

Anpassa efter arbetsgivaren

Se till att anpassa det du skriver efter tjänsten som du söker. Arbetsgivare märker oftast när de får in cv:n som inte är anpassade efter just dem utan för en stor mängd anställare. Lyft det som passar anställningen du vill ha.

Tänk på strukturen

Senast först! När du skriver ditt cv, tänk på att lista dina tidigare arbetsplatser med senast arbetsroll först och sen jobba ned för listan. Du kan även ha en kort sammanfattning med målsättningar och ambitioner. Håll det också kort och koncist, en tumregel att hålla sig efter är att ha en A4 sida per arbetat decennium.

Glöm inte ditt personliga brev

Det personliga brevet är ett viktigt komplement till cv:t. Det berättar mer om vem du är som person. Här kan du också passa på att bemöta vanliga rekryteringsfrågor och klargöra vad det är som särskiljer just dig. Det gäller även här att du anpassar brevet efter tjänsten. En smart idé kan vara att titta igenom arbetsplatsens hemsida innan och efterlikna deras sätt att skriva.