Robert Mattsson Axén, sportchef Stuvsta IF. Foto: Joel Råd

De flesta arbetar ideellt

Av Joel Råd
Många drömmer om att bli nästa stjärntränare. Men att livnära sig som fotbollstränare kan vara svårt om du är i början av karriären. Nytt i Flempan har frågat tre av de största fotbollsföreningarna i kommunen hur många arvoderade tränare föreningen har och hur många som är ideella?

Segeltorps IF har idag runt 100 tränare i föreningen och det är i dagsläget bara herr- och damtränarna som arvoderas. I framtiden hoppas Segeltorp att de ska kunna avlöna fler tränare.

– Målet är att samtliga 11-manna tränare i framtiden ska kunna arvoderas. De ideella tränarna är idag i mångt och mycket föräldratränare. Tränarna känner ofta att när barnen nått 11-manna är det bäst att kunna lämna över till en mer utbildad tränare, säger Ann Westerholm, kanslist i Segeltorps IF.

 

Stuvsta IF har 220 tränare i föreningen varav cirka 15 är arvoderade. Redan för de äldre juniorlagen har de arvoderade tränare. Även yngre lags tränare kan till viss del vara arvoderade men då via föräldragruppen, det vill säga att tränarna finansieras av laget själva. Föreningen har likt Segeltorp arvoderade tränare för dam- och herrlagen och även här finansieras tränarna av barn- och ungdomsavgifter. Stuvsta erbjuder dessutom gratis utbildning  för tränarna upp till Uefa Advanced som är den näst högsta nivån på tränarutbildningen.

– Vi har idag 10–15 arvoderade tränare i föreningen och resterande är ideella, och de tränarna behöver inte betala för sina barns idrottande i föreningen. De får dessutom ledarutbildning betalt upptill Uefa Advanced, säger Robert Matsson Axén, sportchef för Stuvsta.

 

Huddinge IF har 170 tränare i klubben varav 12 är arvoderade. Herr och Dam samt de äldre juniorlagen på pojksidan är de lag som har arvoderade tränare. Däremot har Huddinge inga betalda tränare för de äldre flicklagen.

– Vi har idag inga arvoderade tränare i de äldre flicklagen men det är något vi vill ändra på och det är på gång. Till nästa år hoppas vi kunna ha tränare med arvode på flicksidan också, säger Kristian Ellerstad, akademiansvarig för Huddinge.

 

Huddinge vill även skapa bättre förutsättningar för fler tränare med ersättning. Han berättar att de tagit kontakt med skolor för att tillsammans med dessa bedriva verksamhet i skolorna.

– Vi hoppas kunna anställa och arvodera fler tränare i framtiden men vägen dit är lång. Vi har dock redan tagit kontakt med en skola för att tillsammans med de bedriva fotbollsverksamhet där. På så sätt kan vi anställa fler tränare, säger Kristian Ellerstad.

– Ekonomin i föreningen har varit sådär och sponsringen för dålig. Kan vi få in fler sponsorer ökar våra möjligheter att kunna ersätta fler. Vidare hoppas jag att fler företag ska engagera sig och stötta klubben.