Kurslitteratur. Foto: Daniel Wyser

När jobbet krockar med tentor

Av Daniel Wyser
En stor del av Södertörns studenter varvar heltidsstudier med jobb, och stress och prestationsångest sprider sig. Tentor, pluggande och föreläsningar som ska hinnas med. Utöver detta vill studenterna också tjäna pengar.

Ann-Louise Ebérus är kurator på Södertörns högskola sedan 2013 och upplever stressen i skolan som oförändrad.

– De som är värst drabbade är studenter som kombinerar skolan med ett jobb. På schemat står ofta att det bara är ett par timmars föreläsning i veckan, men väldigt mycket studie gör man hemma.

Hon säger dock att hon inte ser hela bilden eftersom de som söker hjälp också kan söka sig till Studenthälsan på Karolinska institutet.

– Lockelsen till extrajobb och andra engagemang kan vara stor eftersom det på papperet ser ut som om man ”bara” har några timmars föreläsning i veckan, säger Ann-Louise Ebérus.

Studenterna som ska finansiera ett studentboende och fortsätta få CSN-utbetalningar upplever också osäkerhet. Kuratorbesöken är som flest precis i början, i mitten och precis i slutet av terminen.

– En del av de studenter jag träffar stressas av osäkert boende och ekonomi för att man måste ta ett visst antal högskolepoäng för att få behålla sitt studentboende och/eller CSN-bidrag.

Molly Rytter, 21, läser både personalvetarprogrammet på Södertörns högskola och jobbar. Hon pluggar flitigt till tentor och seminarier i kombination med att hon jobbar varje lördag och söndag.

– Jag pluggar 4–5 timmar om dagen och tycker det är stressigt eftersom så mycket tid försvinner till jobbet, säger Molly Rytter.

Hon säger vidare att hon inte brukar räkna med jobbdagarna som pluggdagar över huvud taget, och att det kan bli svårt att sova när jobbet tagit över och plugget inte blivit gjort.

– Det blir jobbigt att höra hur mycket kursarna ska plugga i helgen medan man själv ska jobba. Men jag tar ju hellre stressen, så att jag kan flytta hemifrån någon gång.

Ett sätt för den arbetande studenten att ta kontroll över sin situation kan vara att föra kalender och göra listor över uppgifter och sidor som ska läsas. Detta för att få en bra struktur och inte drunkna i ett hav av böcker och papper. Att göra listor och organisera är även kurator Ann-Louise Ebérus bästa tips för att övervinna stressen.