Emma Holmström på Secondhandbutiken Fleming. Foto: Nora Fazel Abdollatif

Gör plånboken och miljön en tjänst - shoppa smartare

Miljöfrågan har resulterat i en stor politisk debatt. Men hur kan man göra för att konsumera hållbart? Genom att handla på secondhand kan du skapa dig en personlig stil och samtidigt vara ekonomiskt och ekologiskt medveten.

Naturvårdsverket gjorde en studie 2016 som visade att vi svenskar per person i snitt slänger 7,5 kg kläder per år. Det motsvarar över hälften av all textil som vi konsumerar i Sverige.  Secondhand är ett alternativ för den som vill shoppa hållbart och behålla mer pengar efter en tur på stan.  
 
Emma Holmström arbetar på Secondhand-butiken Fleming som startades av Huddinge kommun efter att arbetslösa i kommunen önskat få jobb med secondhand-arbete. Emma har jobbat i butiken sen det öppnade för tio år sedan och ser att människor handlar mer på secondhand idag.  

– Nu är det trendigt att handla secondhand. Förr var det många kunder som önskade att få genomskinliga påsar så det inte skulle synas att de köpt begagnade saker. Det är inte ett problem idag. Man vill nästan visa upp det.

Second hand – en statusmarkör

Handelsrådet i Göteborg har gjort en studie om hur secondhand-konsumtion är en statusmarkör. Genom att handla på secondhand finns möjligheten att bygga en personlig stil. Utöver det kan miljön också finnas i åtanke.  Studien visar att människor ägnar sig åt mer etisk konsumtion där produkten som köps ska vara socialt och ekologiskt hållbara. Det är helt enkelt trendigt och ekonomiskt att vara miljömedveten.  
 
Inne i butiken finns det en reserverad plats för produkter skapade av verksamheten Rå Design i Huddinge. Allting är gjort av återvunnet material och säljs till ett pris som är överkomligt för de flesta. Rå Design anpassar prissättningen efter målgrupp. Beroende på butik och marknad justeras priset. Men det är tydligt att Secondhand-butiken Fleming inriktar sig på att vara prismässigt tillgängliga för alla. 

"Alla ska ha råd med litteratur"

– Vi säljer böcker för en krona för att alla ska ha råd med litteratur. Alla väljer inte att handla secondhand – det finns de som inte har ett val. Vi väljer ut sådant som är fint och lägger tid på urvalet av våra varor, så att det ska kännas kul att handla.  
 
Emma arbetar på Secondhand-butiken Fleming främst av ett miljöintresse. Allting som butiken inte kan sälja återvinns på en återvinningsstation. Det går att läsa mer om verksamheten på huddinge.se.