Filip Agetoft är ny mäklare på Svensk Fastighetsförmedling. Foto: Daniel Larsson

Nya mäklaren Filip brinner för yrket

Varje år registreras hundratals nya mäklare, men vägen till yrket är inte alltid lätt. Nytt i Flempan har träffat Filip Agetoft som jobbar på Svensk Fastighetsförmedling i Huddinge.

Huddingebon Filip Agetoft visste tidigt att han ville bli mäklare. Efter att ha avklarat fastighetsmäklarprogrammet på Högskolan i Gävle, startade han sin mäklarkarriär och har nu jobbat i två månader. Den unge Filip är entusiastisk inför i sitt nya yrke. 

– Det är inte som ett vanligt åtta till fem jobb, utan det är nya utmaningar varje dag och det driver mig, säger Filip Agetoft.

Antalet mäklare har ökat i hela landet de senaste åren. Fastighetsmäklarinspektionen visar att det finns 7311 registrerade mäklare, vilket är det högsta antalet någonsin. Huddingebon Filip Agetoft är en av dem. Redan i tidig ålder visste han vad han ville bli. 

– Det var under första veckan i gymnasiet som jag fick följa med min kompis till hans pappas jobb. Vi fick vara med honom och se hur en mäklare jobbar. Det gjorde att jag verkligen fastnade för yrket, säger Filip Agetoft. 

 

Fler blir mäklare

Statistik från Hemnet visar rekordhöga siffror på utbud av bostadsrätter i Huddinge. Uppgången av antalet bostadsrätter på marknaden i hela Sverige har lett till fler registrerade mäklare. Men vägen till att bli registrerad fastighetsmäklare kan vara komplicerad.

–  Jag jobbade hos Svensk Fastighetsförmedling i två år innan studierna också, men det fanns vissa krav på att bli registrerad fastighetsmäklare. Så jag fick lov att flytta till Gävle för att det inte fanns några utbildningar inom yrket i närområdet.

Dels innebär det teoretiska utbildningar men även praktik, och det finns endast ett litet utbud av lärosäten som har fastighetsmäklarprogrammet. Däremot finns det andra vägar som att läsa fristående kurser inom de ämnen som Fastighetsmäklarinspektionen kräver för kunna bli registrerad som mäklare.

 

 ''Inte som på tv''

Filip Agetoft har under sin korta period efter utbildningen på Högskolan i Gävle, redan hunnit sälja bostadsrätter och trivs i rollen som mäklare.

– Många har sett bilden av mäklare att vara väldigt snobbiga och att det är ett väldigt slappt jobb där man tar det lugnt hela dagarna. Men det är alltid något som ska göras, någon som ska kontaktas eller behöver hjälp. Det handlar om att se hur det är i verkligheten och inte tro att livet som mäklare är som på tv-program där man tjänar miljoner om året, säger Filip Agetoft.

Sacos undersökningar visar på att det endast är fyra procent av alla fastighetsmäklare som tjänar mer än 1 miljon per år. Men Huddingebon Filip är optimistisk inför framtiden och välkomnar yrkets alla utmaningar.