SL höjer priserna: "Nödvändigt för kollektivtrafiken"

SL ska höja priset på månadskort till årsskiftet. Till 2020 kommer ett månadskort att kosta 930 kronor.

I oktober la den blågröna majoriteten fram förslag om att höja priserna till regionstyrelsen. Beslutet ska fattas den 20 november i regionfullmäktige. Resenärer har reagerat genom att delta i Facebook-evenemanget “SL-upproret!”, ett initiativ från organisationen planka.nu. Organisationen driver frågan om gratis kollektivtrafik och uppmanar passagerare till att protestera mot de höjda priserna.

Vi har frågat resenären Helena Bengtsson på Flemingsbergs station vad hon tycker om förslaget om höjda priser.  

– Det gör ingenting. Jag tycker att det funkar bra. Pendeltågen går ofta, man behöver inte kolla på någon tidtabell eller vänta för länge. Förseningar förekommer ibland och det kan vara jobbigt. Men SL rår inte alltid inte för det, som vid olyckor, säger Helena Bengtsson.

Nya priset för ett månadskort kommer att vara 930 kronor, en ökning med 40 kronor. Sedan 2009 har priset ökat med 29 procent. Enligt förslaget ska priset fortsätta höjas fram till 2023, med 15–30 kronor per år. Anna Sehlin (V), oppositionsråd i Trafiknämnden, motsätter sig prisökningen. 

– Majoriteten hävdar att det är nödvändigt att höja priset för att bygga ut tunnelbanelinjer. Men vi ser hellre att man höjer skatten och använder en del av pengarna för att satsa på kollektivtrafiken. Då är det även möjligt att sänka priset till 860 kronor, till en början. 

Men Tomas Eriksson (MP) försvararbeslutet och menar på att en ökning är nödvändig för att förbättra kollektivtrafiken. 

– Syftet är att finansiera kollektivtrafiken genom hälften skattefinansiering och häften taxa. Taxehöjningen kommer möjliggöra att exempelvis bygga ut tunnelbanelinjer, vilket vi ser ett behov av. Det är inte fel att höja skatten men de pengarna ska i sådana fall gå till hälsa och sjukvård, inte till kollektivtrafiken.