Studentrabatt på Flemingsbergs station. Foto: Alfred Skillemar

Tips för att få CSN-bidraget att räcka längre

Av Alfred Skillemar
Livet som universitetsstudent kan vara helt fantastiskt, men det har också en del nackdelar, framför allt ekonomiska sådana. Men vad kan du som student tänka lite extra på för att få mer pengar i plånboken?

Inte nog med att man har tentor och diverse inlämningsuppgifter att oroa sig för. Att få ihop en rimlig ekonomi som student är en kamp i sig. Klarar man sig verkligen på endast CSN eller blir man tvungen att spränga spargrisen varje gång man ska köpa kurslitteratur? Här nedanför kommer lite tips på saker man kan tänka lite extra på om man har det kämpigt med studentbudgeten.

  • Ta med egen matlåda till lunch. Om man tänker efter betalar man riktigt stora summor bara genom att äta lunch. En lunch i högskolerestaurangen kostar cirka 70 kronor, äter man i skolan fem dagar i veckan landar alltså summan på 350 kronor i veckan vilket resulterar i drygt 1400 kronor på en månad. Om du istället tar med dig egen mat hemifrån kommer du se en jätteskillnad på bankkontot. Det kan vara resterna från gårdagens middag eller, om du har orken, så kan du kliva upp tidigare på morgonen och laga någonting lite snabbt.

          DU SPARAR: Ca 1000 kr/mån

  • Köp begagnade kursböcker. Det känns alltid lika vemodigt att spendera flera hundra kronor varje månad på böckerna man måste läsa till sin kurs. Däremot så det är det otroligt viktigt att man har de till hands. Känner du att det blir alldeles för dyrt att köpa de på närliggande bibliotek eller på nätet, fråga en kompis som har gått samma kurs eller program om du kan få köpa deras böcker för en billigare slant. Det finns även mängder med personer inom olika Facebook-grupper eller andra sajter som vill bli av med sina gamla böcker, kom i kontakt med de. Köper du tre böcker inom loppet av en månad för dryga 300 kronor styck kan du säkert få de begagnade för hälften så mycket.  

          DU SPARAR: Ca 500 kr/mån

  • Se över dina utgifter. Kanske det mest uppenbara tipset men samtidigt det viktigaste. Tänk efter noga, tittar du verkligen tillräckligt mycket på Netflix för att det ska vara värt att slanta upp 139 kronor i månaden för det? Eller behöver du verkligen det största Cmore-paketet? Se gärna över dina så kallade ”småköp” också. Istället för att köpa tre kaffe varje dag eller en energidricka sju dagar i veckan kan du åtminstone halvera den typen av inköp till en början.

 

  • Bli inte lurad av alla studentrabatter. Absolut, studentrabatter är superbra och det kan verkligen underlätta om man har ekonomiska svårigheter. Just därför kan man även gå rakt in i dess fälla. Säg att du är ute och ”spontanshoppar” och hittar ett snyggt klädesplagg eller liknande, betyder det att du måste köpa det bara för att du har en studentrabatt i butiken? Köp inte sådant du inte är helt säker på att du kommer ha användning för, framför allt om det gäller större köp, till exempel kläder eller skor.

 

Källa för besparingsuträkningen: swedbank.se