Eva-Marie Stegeby på Stuvsta trafikskola. Foto: Stefan Creutz Holmgren

Fler nyregistrerade företag i Huddinge

Huddinge kan få fler företag i år. Det visar Bolagsverkets prognos. Samtidigt får kommunen sitt bästa betyg någonsin i en undersökning. Samtidigt som de sjunker i en annan.
När det pratas om nystartade företag menas följande bolagsformer:
  • Aktiebolag
  • Enskild Näringsidkare
  • Handelsbolag
  • Kommanditbolag
Källa: René Bongard, statistiker, Företagarna

Bolagsverket har tagit fram en prognos till Nytt i Flempan som visar hur många företag som kan komma att starta i Huddinge i år. Den prognosen visar att 706 nya företag kan komma att registreras i år. Det är lite bättre än fjolårets 693 nyregistreringar.

Bolagsverkets prognos visar positiva siffror

Om man ser till antalet företag som registrerats fram till oktober, ser utvecklingen svag ut. Trots detta är Bolagsverket positiv i sin prognos för hela året.

– Det startar alltid fler företag i slutet av året, säger Emma Sundelin, statistiker på Bolagsverket.
– Jag har gjort en enkel prognos som bör tas med en nypa salt, det borde dock ge en indikation.

Förra året startade 6,2 nya företag per tusen invånare i kommunen. Detta gav kommunen plats 19 av länets 26 kommuner. I år är placeringen än så länge 16:e plats.

 

 

Ett av de nya företagen i kommunen

Ett av årets nystartade företag är Stuvsta trafikskola, som hade tur att få tag i en av de få lediga affärslokalerna i kommunen.

– Vår ägare höll ögonen öppna efter en lämplig lokal och när denna blev ledig, så valde han att öppna en skola här, säger Eva-Marie Stegeby på trafikskolan.

Hon upplever inte att det är några speciella problem att driva företag i kommunen. Det är också en bra stämning bland företagarna.
 

Goda omdömen i SKL:s undersökning

Det är inte bara bland företagarna som det är en bra stämning, företagarna trivs i stort sett med kommunen.

I en årlig undersökning som görs av Sveriges kommuner och landstings (SKL), bedömer företagarna kommunens myndighetsutövning. Resultatet vad de anser om företagsklimatet presenteras som ett ”Nöjd kund index” (NKI). I år 2018 undersökning blev Huddinges KPI 74, som är över genomsnittet. Så högt betyg har aldrig kommunen tidigare fått på de tio år.

– Ett härligt tecken på att vårt viktiga arbete med att förbättra Huddinges företagsklimat ger resultat. Jag gläds över att företagen upplever kommunens service som allt bättre, säger Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande i ett uttalande på kommunens hemsida.

Dåligt omdöme i svenskt Näringslivs undersökning

Motsatt resultat får kommunen i Svenskt Näringslivs årliga undersökning om lokala företagsklimatet. Medlemmarna ger sina synpunkter på attityderna till företagande, kommunens service eller tillämpningen av lagar och regler. Det vill säga det som påverkar deras vardag. År 2018 rankades Huddinge på plats 80 av 290 kommuner, där plats ett är bäst.  I år sjönk kommunen till plats 135.

Olle Forsberg, lokal ordförande för Företagarna tycker att man måste sätta in resultatet i fler sammanhang.

– Jag tror det kan bero på andra faktorer som inte kommunen kan lastas för, till exempel att Södertörnsleden har blivit en långbänk. Detta är en fråga som inte är kopplad till kommunen, säger han.