Hope By Hockey vill förändra synen på hockey. Foto: Adib Azrafshan

UF-företag bidrar till ökad integration

Hope By Hockey UF vill förändra synen på den svensk hockey som segregerad sport. Med kommunen och Huddinge IK hockeys stöd kämpar företaget för mångfald inom sporten.

Ung företagsverksamhet (UF) är en del i kursen entreprenörskap och finns i hela landet. Under kursen får elever sätta idéer och innovationer i praktik. Nytt i Flempan har träffat gymnasieeleverna Joacim Hägg och Marcus Kiviharju på Huddingegymnasiet.

 

UF-företaget Hope By Hockey UF ska verka för mångfald och integration i svensk hockey. 

– Vi såg ett problem med sporten. Det är att de vi möter är personer som vi, medelklassvenskar med bra ekonomiska förutsättningar. Det är dyrt att spela hockey, säger Hägg och Kiviharju. 

 

Unga med utländsk bakgrund idrottar mindre än de med svensk bakgrund. Undersökningar från idrottsstatistik visar också att ungas deltagande i föreningsidrott skiljer sig åt mellan olika samhällsgrupper. Ambition för Hope By Hockey UF är att förändra synen på det svenska hockeyföreningslivet.

– I fotbollen är det mycket mer inkludering och det är människor från alla bakgrunder i den sporten. Vi vill förändra synen på hockey, att den är en segregerad sport, och bidra till att den får samma inkludering som fotboll, säger Hägg och Kiviharju.

 

"De flesta har inte ens varit i en ishockeyhall"

Svenska Ishockeyförbundet jobbar för att det ska vara mångfald inom sporten ochanvänder sig av olika arbetsmetoder för att informera om vikten av det. Till exempel skickar de 300 000 brev på sju olika språk, varje år med information om hur man kan ska göra för att börja spela hockey. Det svenska Ishockeyförbundet skriver på sin hemsida att det finns ett antal orter som erbjuder hockey för nyanlända. Hägg och Kiviharjus UF-företag har genom egna metoder och tillvägagångssätt lyckats arbeta för mångfald.

– Både kommunen och Huddinge IK hockey tyckte att det var en jättebra idé att bidra till mångfald i hockey. Vi har fått både tider för ishallen och utrustning. Just nu är två skolor redo att skicka nyanlända elever att delta i hockey-träningarna och de flesta har inte ens varit i en ishockeyhall. 

 

Gemenskap och glädje

Hägg och Kiviharju går på NIU, som är en kombination av elitidrottsutbildning och gymnasieutbildning. Det innebär att deras lektioner växlar mellan hockeyträningar och undervisning i gymnasiala ämnen. I en lektion fylld av idéer och unga entreprenörer, vill dessa killar något unikt. De vill bidra till ett bättre samhälle genom något som ligger dem nära – hockey.  

– Gemenskap och glädje är viktigt i vårt samhälle och det är vår högsta prioritering med vår UF-företag. Hockey är en av världens största sport och det finns mycket att hämta från den.