Foto: Ninni, Jennifer Iversen

Spara eller slösa

Studenter tipsar om hur man planerar sin studentekonomi på bästa sätt. Vissa studenter fokuserar mer på sparandet och framtiden, andra lever i nuet.
CSN:
Lån & bidrag: 10 676 kr
Bidrag: 3 236 kr
Tilläggslån & bidrag: 14 356 kr
Stora utgifter:
Hyra
Mat
Sparande:
500-10 000 kronor i månaden
Tips:
  • Spendera mindre pengar på kläder och nöje
  • Planera din ekonomi
  • Lev i nuet

Kristaps Kajims är nyligen antagen till Logistik- och ekonomiprogrammet på Södertörns högskola. Som ny student har han ännu inte skaffat sig studentvanor. Han tar CSN-tilläggslån och bidragsdelen och får ut 14 356 kronor i månaden och funderar inte på att arbeta under tiden som student. Kristaps delar bostad med sin sambo och tipsar om matlådor, som spagetti och köttfärssås. Han sparar 500 kronor i månaden och har inga konkreta framtidsplaner.

Angelica Batbaatar studerar Turismprogrammet, hon är inne på sitt första år av en treårig utbildning. Hon tar CSN-lånet och bidraget på 10 650 kr i månaden och arbetar extra på Zara. Angelica sparar till en egen lägenhet och lägger undan 10 000 kr varje månad. Hon planerar att flytta in i sin nya lägenhet om två år. Angelica planerar sin ekonomi noggrant och bor fortfarande hemma hos sina föräldrar. Tipset hon vill ge andra studenter är att inte spendera pengar på restaurangbesök utan att laga egen hemmagjord mat.

Tay Erbayraktar studerar på förskollärarutbildningen på Södertörns högskola. Han går sista året av en treårig utbildning, arbetar tre dagar i veckan och tar bidraget från CSN. Tay bor hemma hos sina föräldrar och sparar tillsammans med sina föräldrar 3000 kronor i månaden. Tipset på prisvärd restaurang på Södertörns högskola är Arom Cafe och Deli.

– Jag lever inte som en student, säger Tay.

Tay menar att han spenderar mer tid på sitt arbete än på sina studier på universitet, därför lever han inte studentlivet.