Kvinnliga företagare träffas på kommunens event i Segeltorp. Till vänster: Tuula Ranebäck. Längst till höger: Sandie Lizzy Johansson och Gerd Wallin. Foto: Elin Hansen

Kvinnligt företagande i fokus

Efter ett lyckat event i våras möttes kvinnliga företagare återigen på tisdagskvällen. Den här gången på butiken Blomstrande Ting i Segeltorp. Det har varit fullbokat sedan länge.
– Det blir en annan slags dialog när det bara är kvinnor. Här kan man byta erfarenheter och stötta varandra, säger Pia Forsberg näringslivschef på Huddinge kommun.
En rapport som släpptes i september av fackförbundet Unionen, visar att knappt 30 procent av alla företagare i Huddinge kommun är kvinnor.

År 2015 var företagande inom hårvård, konsultverksamhet och restaurangverksamhet vanligast bland kvinnliga företagare, enligt SCB.

Undersökningar från SCB visar att företagare som är kvinnor kombinerar sitt företagande med anställning i högre grad än män.

Källor: Unionen, SCB

Två gånger om året anordnar Huddinge kommun ett event enbart för kvinnliga företagare. Gårdagens event hade blivit fullbokat på mindre än ett dygn. Syftet med dessa träffar är att skapa en plats där företagarna kan nätverka och hjälpa varandra i sitt arbete. På plats från kommunens näringslivssektion var Nina Uddén och Pia Forsberg.

– Vi kvinnor måste bli mycket bättre på att stötta varandra och att hjälpa varandra, säger Nina Uddén.

 

Istället för att hålla träffarna på kommunhuset hålls eventen i företagarnas lokaler. Igår var det i en blomsteraffär som drivs av en kvinnlig företagare i Segeltorp där det serverades mat från en annan kvinnas café. Dit kom ett tjugotal företagare, uteslutande kvinnor.

– Annars är det till störst del män som kommer till våra event för företagare, säger Pia Forsmark.

På eventet får företagarna lära sig göra julkransar. Till vänster: Nina Uddén. Foto: Elin Hansen

 

Med på eventet var Gerd Wallin som driver Coaching och Konsult där hon hjälper människor in i arbete. Bland annat har hon haft samarbeten med Arbetsförmedlingen. Hon ser positivt på kommunens evenemang.

– Bara det här med att få ett sammanhang som egenföretagare är så viktigt, vi har ju inte arbetskamrater på samma sätt, säger Gerd Wallin.

 

Sandie Lizzy Johansson driver en egen skönhetssalong på sin tomt i Fullersta. Det började med att hennes man bokade in henne på en ögonfranskurs. Därefter utbildade hon sig ytterligare och byggde, under sin föräldraledighet, långsamt upp sitt företag. Nu arbetar hon heltid på sin egen salong. 

– Ibland är det tråkigt att inte ha kollegor, men då går jag på event som det här, säger Sandie Lizzie Johansson.

 

Nästa träff sker i vår. Då är det Tuula Ranebäck som kommer att vara värd. Tillsammans med sin man driver hon ett larmföretag i Kungens kurva. Hon har snart drivit företaget i tjugo år och har sju anställda.

– För mig är det här med nätverkandet viktigt. Bland annat lärde jag känna en jurist på ett event som det här som senare kunde hjälpa mig, säger Tuula Ranebäck.