Flemingsberg Science jobbar för en ökad tillväxt i Flemingsberg. Foto: Sanna Kalla

Så ska Flemingsberg locka företagare

Flemingsberg Science vill locka entreprenörer och få dem att stanna.
– I framtiden kommer Flemingsberg vara en egen stad, säger Björn Varnestig CEO på Flemingsberg Science.

Utvecklingsorganisationen Flemingsberg Science är en stiftelse i samarbete mellan Huddinge och Botkyrka kommun, regionen och högskolorna i området, med övergripande uppdrag att skapa mer tillväxt i Flemingsberg.
 

– Det fantastiska med Flemingsberg tillskillnad från andra förorter i Stockholm är att här finns alla högskolor. En helt annan kunskapsmassa, ett helt annat DNA som inte är fullt utnyttjat, säger Björn Varnestig.

 

Flemingsberg Science har funnits sedan 2011. De första åren jobbade de mycket med företagsamhet tillsammans med Karolinska Huddinge. Tack vare extra pengar från europeiska regionalfonder kunde de ta in affärsutvecklare för att undersöka vilka utmaningar personalen på sjukhuset hade i jobbet och utifrån det hitta lösningar som kunde bli företag.

 

– Vi fick igång 15 bolag som vi såg till fick finansiering från olika håll och kanter. Man läser om dem i tidningarna, att de vunnit priser. Men väldigt få av dem har stannat kvar i Flemingsberg, säger Björn Varnestig.

 

Han anser att ett av problemen är att Flemingsberg kan upplevas som tråkigt på kvällstid. Även höga lokalhyror kan vara en bidragande orsak till att framförallt småföretagen lämnar området för Stockholm.

 

— Vi vet att vi kan få in fler företag. Problemet är att få dem att stanna. Så vi måste jobba med själva campuset och det har vi gjort ganska mycket. Vi har haft och har fortfarande sju utvecklingsgrupper som träffas och diskuterar hur utrymmet mellan husen bäst ska vårdas.

 

För att locka alla människor i området har organisationen inlett ett samarbete med Venture cup som är en tävling för framtidens entreprenörer. De har tagit fram ett pris för bästa affärsidé från Flemingsberg.

 

Priset heter Flemingsberg science award där vinnaren får 5 000 kronor och en plats i tre månader på organisationens kontor. 7 november var sista anmälningsdagen och nu börjar arbetet med att hitta en kandidat. 14 november kunde Björn Varnestig meddela till Nytt i Flempan att de fått in 10 bidrag från Flemingsberg.

 

– Vi vill inte bara se idéer på bra affärer utan också sådant som kan förändra världen. Lite utöver det vanliga, säger Björn Varnestig.

 

Han ser en ljus framtid med ett brett företagsklimat och även en plats där man vill vara kvällstid.

På andra sidan vägen från campus planeras bygget av Stockholm South Business District där hotell och nya lokaler för företag ska växa fram.

 

– Men det får inte bara bli kontor för då är risken att det blir en spökstad. Det måste bli insprängda bostäder för att undvika det, säger Björn Varnestig.

 

Han hoppas även på att högskolorna ska jobba mer med studenters entreprenörskap.

– Det fina med Flemingsberg är att det finns studenter med kunskap från alla möjliga håll. Kunde man teama ihop lite så att studenterna från högskolorna i Stockholm kunde dela kunskap med varandra så skulle man verkligen kunna jobba med samhällsutmaningar, säger Björn Varnestig.

Björn Varnestig hoppas att högskolorna ska jobba mer med studenters entreprenörskap. Foto: Sanna Kalla

Idag bor det 20 000 människor i Flemingsberg men man räknar med att den siffran kommer ligga på 50 000 år 2030.

 

Varnestig tror att Flemingsberg kommer vara en egen stad 2040 och att det kommer växa i kraft med bland annat den stora blandningen av utbildningar som också hittar hit.

– Flemingsberg campus ska inte växa till en hög borg utan kontakt med omgivningen. Det vore helt fel, utan det måste bli en del utav Flemingsberg och hela Södertörn. Jag tror att Flemingsberg kommet ha närmare 100 000 invånare år 2040 och vara en viktig del av Stockholmsregionen.