17-årig medarbetare på ICA. Foto: Felicia Liljehäll

Svårt för unga att få jobb

Var sjätte ungdom mellan 15–24 saknar extrajobb i Sverige. Vissa vill inte jobba, andra har svårt att få tag på jobb.
– Jag tror att med rätt kontakter är det ganska lätt att att skaffa sig ett jobb, menar gymnasieleven Alicia Johnsson.
Det finns inte någon speciell regel som redogör i vilken ålder en person får hantera en kassa helt själv. I 5:2 arbetsmiljölagen står det dock att en person (under 18 år) får ha ett ofarligt arbete om man fyllt 16 år. Att sitta i en kassa räknas som ett ofarligt arbete. Därför får en person över 16 år på egen hand hantera kassan.

Källa: Lawline.se

Under förra året låg arbetslösheten bland svenska 15–24 åringar på 16,8 procent. Enligt statistikmyndigheten SCB beror detta på att de flesta gymnasieelever inte söker jobb under sin skoltid. Efter gymnasiet söker sig många vidare till högskolor och universitet, och kommer inte ut i arbetslivet. Utbudet av tjänster för unga, är inte stort. Många arbetsplatser kräver att man är myndig. Akademibokhandeln i Huddinge centrum tar inte emot minderåriga. Butikschef Eva Löfstedt anser att det är obligatoriskt att kunna stå i kassan.

 

– Ungdomar under 18 får inte stå i kassan, säger Eva. 

 

Att söka jobb på en arbetsplats kan också vara svårt, speciellt om arbetsplatsen kräver CV. Ali Reza går på ett gymnasium i Huddinge, han jobbar inte vid sidan om studierna. Han tycker att det är svårt att skaffa jobb, eftersom han tidigare fått sparken. 

 

– Jag skrev i mitt CV att jag tidigare har fått sparken från en arbetsplats. Därför ville varken Max, Mc Donalds eller Teknikmagasinet anställa mig. 

Foto: Felicia Liljehäll

 

En del arbetsplatser tar mer än gärna in ungdomar. På Inn och Finn i Huddinge centrum jobbar tre personer i åldrarna 16–18 år. Butikschefen berättar att hon nästan bara ser fördelar med att anställa ungdomar. 

 

– De är lättillgängliga och kan jobba helger.  

 

Hon menar att det gynnar ungdomarna också, eftersom jobbet är en bra erfarenhet och en chans att komma ut i arbetslivet. Handelsnytt.se skriver att reglerna kring att låta ungdomar exempelvis stå i kassan, ser olika ut från butik till butik. På Ica finns ingen speciell bestämmelse kring minderåriga i kassan. I Coop får man sitta i kassan om en handledare finns närvarande, och man måste fyllt 16 år. 

 

Alicia Johnsson är en annan gymnasieelev i Huddinge som jobbar deltid på Coop. Hon berättar att hennes mamma tidigare varit anställd på samma butik. Alicia fick jobbet tack vare mammans före detta arbetskollegor. 

 

– Jag tror att med rätt kontakter är det ganska lätt att skaffa sig ett jobb, säger hon.

 

Sommarjobb kan vara ett bra alternativ om man känner att det är svårt att få tag på ett deltidsjobb. Huddinge kommun erbjuder ett visst antal feriepraktikplatser varje sommar, lönen betalas ut av kommunen. Ansökningsperioden brukar vara perioden januari till mars. Det finns en del krav som ska uppfyllas för att få söka, och de finns att hitta på kommunens hemsida.