Trots kurslitteratur för flera tusen kronor per termin finns ingen extra hjälp att få från CSN. Foto: Elin Hansen

Litteratur för uppåt sex tusen kronor- ändå inget lån från CSN

Den totala summan för kurslitteratur kan gå upp till flera tusenlappar per termin för Södertörns högskolestudenter. Exemplaren på biblioteket är få och begagnade böcker kan ha fel upplaga. Trots det finns ingen extra hjälp att få från CSN.

Litteraturen för grundkursen i arkeologi kostar runt 4000 kronor, företagsekonomi ligger nära 5000 och grundkursen i sociologi kommer nästan upp i 6000 kronor. Södertörns bibliotek har endast ett exemplar av kurslitteratur för var tionde student. Vill studenter fortfarande inte betala för sin egen kurslitteratur får de söka sig till andra bibliotek.

 

– Det kan hända att jag måste kolla stadsbiblioteket för böcker och då finns de oftast inte inne i Stockholm utan till exempel ute i Vällingby. Jag har till och med skaffat lånekort på Anna Lindh-biblioteket, säger Felicia Bladh student på personalvetarprogrammet med inriktning sociologi. 

 

Centrala studiestödsnämnden, CSN, lånar ut pengar till merkostnadslån för studenter som behöver ha extra kostnader för att kunna genomföra sin utbildning. Det kan till exempel täcka lån för transport, musikinstrument eller resor i samband med utlandsstudier. Kurslitteratur går däremot inte att ansöka merkostnadslån för.

 

– Studiemedel, bidrag och lån ska täcka de levnadsomkostnader som en studerande har under sin studietid. I detta inräknas kurslitteratur, mat, hyra, säger Klas Elfving pressansvarig på CSN.

 

Simon Larsson Olsson läser företagsekonomi på Södertörns högskola och berättar att han undviker att läsa kurslitteraturen och att han hittills har klarat sig bra utan den.

 

– Jag tycker studielånet från CSN räcker om jag vill men det beror ju också på att jag inte köper kurslitteraturen. Skulle jag läsa en kurs där man verkligen behövde litteraturen kan jag inte säga att det skulle räcka, säger Simon Larsson Ohlsson.

 

Klas Elfving från CSN understryker att beloppet på studielån och bidrag beror på politiska prioriteringar.

 

– Rent allmänt kan man säga att Sverige har ett av världens mest generösa studiestöd. I Sverige är även de allra flesta utbildningar gratis, till skillnad mot många andra länder, säger Klas Elfving.