Foto: Ninni Iversen

Nio tips på hur du får ditt drömyrke

Just nu går det att söka 46 lediga jobb hos kommunen. Arbetscoach Gerd Wallin är aktiv i Huddinge och tipsar om hur man får sitt drömyrke.

Just nu finns det 46 lediga jobb på Huddinge kommuns hemsida. Här finns arbeten som landskapsarkitekt, stödpedagog och trafikingenjör. Kommun erbjuder kostnadsfri yrkesvägledning utan bokad tid. Vägledningen skapar en enklare väg in i arbetslivet, rådgivningen kan leda till att du lyckas på din arbetsintervju. Gerd Wallin, yrkesvägledarcoach tipsar om lättare väg till arbete.

 

Gerd Wallin. Foto: Viktoria Davidsson

Gerd Wallin arbetscoach och konsult, aktiv i Huddinge kommun.

Att fånga ett jobb är inte alltid lätt. Gerd Wallin var arbetssökande under ett års tid och blev expert på att söka jobb efter att hon gått in i väggen 2004. I mötet med en yrkesvägledare, såg hon sin nya karriär framför sig. Hon utbildade sig till karriärcoach och företagande. Gerd Wallin arbetar idag som egen företagare och ger råd till människor om deras jobbfrågor. Personligt bemötande skapar nya kontakter vilket leder till nya möjligheter.

Foto: Ninni Iversen

Gerd Wallin tips till ditt drömjobb

Vem är jag?
Ta reda på vem du är, vad är din styrka och vad gör dig unik. Ta hjälp av en coach för att finna dina starka styrkor.

Förbered dig, träna med en vän
Förbered dig inför en intervju, öva intervjufrågor med en coach, gammal arbetsgivare eller en vän. Spela in en video och titta på dig själv.

Kontakter
Ta vara på dina kontakter och träffa nya kontakter i verkligheten.

Visa dina kunskaper
Läs på om företaget, vad har företagets för arbetsvillkor och hur ser företagsframtiden ut. Förbered frågor om du har några funderingar det visar på engagemang till arbetsgivaren. Använd din kompetens och visa intresse och engagemang.

Ta kontakt,
Kontakta företag spontant, vänta inte på en jobbannons. Nätverka både digitalt och i verkligheten. Viktigt att du har en profil på Linkedin.

Kom i tid
Att vara försenad är aldrig populärt, de visar på ett mindre intresse och engagemang. Kom 10 minuter tidigare och var förbered. Om förseningar sker ring till personen som har intervjun och förklara situationen.

Var lugn och självsäker
Lyssna på din arbetsgivare, håll ögonkontakt med personen som pratar. Tänk på ditt kroppsspråk, ta hjälp av en coach eller vän.

Återkoppla                                                       
Efter intervjun kan du skicka ett tack-mejl, det visar på ditt engagemang och att du fortfarande är intresserad av jobbet. I mejlet har du möjlighet att tillägga något som du eventuellt missade under intervjun.

Vad gör jag om jag är jättenervös?
– Ta hand om dig själv, se till att motionera och att äta. Var ärlig om att du är nervös till din arbetsgivare. Be om något att dricka, det skapar en neutral känsla. Arbetsgivaren kan testa din sociala förmåga, säger Gerd Wallin.