Martin Schmidt och Robin Baysal ska hålla föreläsningar på skolor och fritidsgårdar. Foto: Daniel Nordal

Unga i utsatta områden jobbpeppas

Unga personer från utsatta områden kan ha svårt att få jobb. Martin Schmidt och Robin Baysal har startat ett UF-företag som ska motivera ungdomar att inte ge upp.

Ung företagsamhet (UF) är en möjlighet för ungdomar i Huddinge kommun att starta, driva och sedan avveckla ett företag. Tanken är att ge eleverna insyn i företagande och att de i ett tidigt skede får ett kontaktnät med andra intresserade.

Martin Schmidt och Robin Baysal är två elever på Sjödalsgymnasiet i Huddinge. De har tillsammans startat företaget Future Stars UF. De vill genom föreläsningar på fritidsgårdar, skolor och gymnasier inspirera unga i kommunen att fortsätta söka jobb och inte ge upp. Metoden är att ge tips och dela med sig av egna erfarenheter i arbetslivet.

– Vi har flera kompisar som kommer från mer utsatta områden i Huddinge. De har svårt att få jobb på grund av sin bakgrund. Vi ville starta det här för att motivera dem. De kan få hjälp med sitt CV och så håller vi föreläsningar om hur man söker jobb, säger Robin Baysal.

Båda berättar att de kommer från de mer utsatta områdena i kommunen, men att de arbetat en del under somrarna och har extrajobb. Martin Schmidt hoppade av gymnasiet efter första året när han läste ekonomi för att i stället arbeta med ventilation. Robin Baysal har haft flera jobb, till exempel på McDonalds och telefonförsäljning men arbetar idag som tränare.

När de presenterade projektet för sin lärare så avrådde hon dem. Hon ansåg att projektet skulle vara svårt att genomföra eftersom det var så omfattande. Martin Schmidt och Robin Baysal valde att gå emot lärarens avrådan.

– Vi ville försöka ändå. Våra kompisar som har haft det svårt att få jobb är väldigt glada för att vi startat det här projektet. Vi har inte hört om något liknande projekt i Huddinge, säger Martin Schmidt.

UF-företaget har börjat samarbeta med ett lokalt stöd- och matchningsföretag för att kunna ge de ungdomar som inte hittat jobb på egen hand ett mer professionellt stöd. Av dem fick UF-företaget bra respons på sin affärsidé, att ge ungdomar en bättre chans att få ett jobb.

– Vi vill att ungdomar i de här utsatta områdena ska bli bedömda för sina kvalitéer och inte sin bakgrund, säger Robin Baysal.

Både Martin Schmidt och Robin Baysal tror att det finns en överdrivet negativ bild av de utsatta områdena i kommunen. De vill tillsammans ändra på det.