Ökad näthandel drabbar Huddinges postombud

Fler än någonsin handlar online. Över hälften av svenskarna e-handlar och många av dem planerar att lägga mer än halva julklappsbudgeten på nätet.
– Det kan bli galet, säger Carina Lindfors på Coop i Huddinge.

Enligt Postnords undersökning om e-handelns utveckling, är det 69 procent av befolkningen som har e-handlat under det tredje kvartalet i år. Det är den högsta andelen någonsin. Samtidigt ökar inte e-handeln lika mycket som tidigare.

På Coop i Huddinge centrum däremot känns det inte som att tillväxten har stannat av. Carina Lindfors, spelansvarig på Coop och som ofta hjälper till vid postutlämningen, menar att det har ökat rejält. De får in cirka 500 paket om dagen en vanlig vardag. Att ökningen har varit så stor tror Carina Lindfors beror på att Ica som hade postombud i närheten nu stängt igen. Dock finns det fortfarande två ytterligare postombud inom 200 meter.

Carina Lindfors tycker att näthandeln ökar. Foto: Anna Tsuboi

Från Black Friday fram till jul brukar vara den värsta tiden då det snabbt blir fullt på lagret. Förra julen hade de leveranser både för- och eftermiddag varje dag, berättar Carina Lindfors.

– Som tur är våra Huddingebor väldigt bra på att hämta ut sina paket, antingen samma dag eller dagen där på, säger hon.

Samantha Hussein är en av dem som hellre shoppar på nätet än ute i butiker. Hon tycker att det är mer smidigt, lättillgängligt och att det finns ett större utbud. Samantha berättar att hon ofta får sina paket levererade hem till sig själv. Men när hon är tvungen att gå och hämta sina paket hos ett postombud har hon inte haft några problem. Dock tycker hon att det finns en nackdel med att handla på nätet.

– Man får inte samma känsla när man handlar på internet som när man är ute i butiker. I butikerna kan man känna och prova vad man vill innan man köper det, säger Samantha Hussein.

Under de mest hektiska dagarna vid Coops postombud kan det bli långa köer på upp till 50 personer och förut när de hade kösystem kom människor inte ut från butiken, berättar Carina Lindfors. Det var då de började med kölappar. När det är som mest tryck måste personalen jobba extra för att hinna få ut så många paket som möjligt.

– Runt Black Friday och jul kan det bli galet. Men man kan inte göra annat än garva åt det, säger Carina Lindfors.