De skuldsatta blir allt fler och spelmissbruket ökar. Foto: Sanja Nystrand

“Låt inte folk bli skuldsatta för livet – förbjud casinoreklam”

Huddingebornas skulder växer och ansökningarna om skuldsanering är bland de flesta i landet, vilket jag rapporterade tidigare i Nytt i Flempan. Antalet spelmissbrukare har nästan fördubblats de senaste tio åren. Nu är det dags för politikerna att agera.

Rekordfå personer har skulder hos Kronofogden. Tendensen är tydlig; för den som inte kan betala växer skulderna. Att ett lands gemensamma målsättning bör vara att ha en låg statsskuld är självklart och det bör vara minst lika självklart för politiker att hjälpa den enskilde individen från stora skuldberg. Skuldsanering är en utmärkt hjälp för en person som redan hamnat på botten. Men vi måste till varje pris undvika att människor från första början hamnar i den situationen.  

“För ett par år sen valde jag att själv pröva lyckan för första och sista gången”

Anledningen till skuldfällor kan variera men för unga människor är spelberoende en vanligt förekommande orsak. För ett par år sen valde jag att själv pröva lyckan för första och sista gången. Jag spelade en slant på att Djurgården skulle förlora det stundade Stockholmsderbyt. Det första som slog mig var hur snabbt det gick att sätta in pengar. Efter en minut var jag redo att spendera pengar på olika spel. När jag två timmar senare skulle ta ut min vinst behövdes det plötsligt IBAN-nummer och ännu ett nummer jag aldrig hört talas om. Jag fick mina pengar fyra dagar senare och det var den sista gången jag spelade på en sådan sajt. 

“Det hade känts surrealistiskt om Zlatan på samma sätt skyltade med whiskysorter och Bag in box-vin"

Riksdagen beslutade 2017 att spelberoende ska inkluderas i socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen. I lagen jämställs spelberoende med alkoholmissbruk och drogberoende. Därför anser jag att Sverige bör förbjuda spelreklam. Dagligen möts vi av några av landets största kändisar som gör reklam för nya obskyra spelbolag. Våra offentliga platser ska inte bli en plattform för spelbolagens beroendeframkallande psykologiska mekanismer. Det hade känts surrealistiskt om Zlatan på samma sätt skyltade med whiskysorter och Bag in box-vin.  

Enligt en Sifo undersökning ställer sig 70 procent av svenska folket positiva till ett förbud mot spelreklam. Italiens regering beslutade förra året som första EU-land att förbjuda all typ av spelreklam. Jag anser att det är hög tid för Sverige att göra detsamma. 

Läs också: