Huddinge erbjuder en kickoff med föreläsning av Maria Strandhäll. Foto: Daniel Nordal

Huddinge vill bli bäst på UF igen

Nu sker fler satsningar på Ung företagsamhet i Huddinge. Förra säsongen rankades kommunen på åttonde plats i Region Stockholm. – Vi ska alltid vara topp-3, säger Michael Lindquist.

Varje år grundas många nya UF-företag som en del av Ung företagsamhet i Huddinge. Projektet sträcker sig över hela läsåret och tanken med momentet är att gymnasieeleverna skall lära sig att starta, driva och avveckla ett företag.

UF sammanställer statistik baserat på hur kommunerna arbetar med entreprenörskap i skolan. Därefter rangordnas de i varje region för att lyfta fram de kommuner som kan agera föredöme för andra. Efter läsåret 2016/17 placerade sig Huddinge på första plats i hela Stockholms län, men har de senaste åren tappat ett flertal placeringar. Säsongen 2018/19 placerade sig Huddinge på en åttonde plats.

Michael Lindquist har arbetat med UF-företag i kommunen sedan 1999. Han anser att man inte ska stirra sig blind på siffrorna eftersom UF sammanställer en gemensam statistik som innefattar både grundskolan och gymnasiet. Det är även placeringar på mässornas prisutdelningar som avgör.

– De baserar statistiken på andelen elever som startar UF-företag i kommunen och som använder sig av UF-koncept i grundskolan, säger Michael Lindquist.

För att engagera de elever som valt att starta ett UF-företag erbjuder kommunen flera aktiviteter. Under onsdagen anordnades en kickoff för alla gymnasieskolor med en föreläsning av företagaren Maria Berghäll. De ska också anordna en mässa den andra december i Kungens Kurva köpcentrum där UF-företagen ska få visa upp sina produkter och tjänster för allmänheten. Där har de möjlighet att vinna priser från Huddinge arena och investmentbolaget INGKA.

– Något som är nytt för i år är att elever i årskurs 3–6 ska göra egna prototyper av produkter för att visa upp på mässan, säger Michael Lindquist.

Man kan se en stor skillnad i olika gymnasieprogram när det kommer till vilka som startar ett UF-företag. I vissa program ingår projektet, men i andra program är det frivilligt. Nina Uddén är näringslivskoordinator på Huddinge kommun och arbetar med UF sedan flera år tillbaka.

– Vi skulle så klart önska att ännu fler lärare engagerar sig i det här. Det vore också kul om fler program börjar med UF. Många estetprogram har inte det arbetssättet, men nästan alla som jobbar i de kreativa branscherna är frilans, säger Nina Uddén.

För att klättra upp i rankingen i framtiden satsar Huddinge på fler aktiviteter för de yngre i kommunen. Michael Lindquist berättar att det lokala engagemanget är stort, och de får hjälp av lokala företagare som coachar eleverna i sitt företagande.

– Vår målsättning är att alltid placera oss i topp-3, säger Michael Lindquist.