SRV:s återvinningsanläggning vid Gladö är den största i Sverige. Bild: Kristofer Dittmer

Skräp-appen Tiptapp väcker frågor

Av Peter Schwartz
Tiptapp förbjuds av Stockholms stad och överklagar till domstol. För många är appen ett smidigt sätt att transportera saker. I Huddinge har man inte tagit några initiativ för att stoppa den populära appen.

Med över 175 000 användare har den populära skräphämtnings-appen Tiptapp löst ett problem många drar sig för att ta tag i – flytta grejer man själv inte orkar med.

Man tar en bild av prylen man vill ha hämthjälp med och kommer överens om en summa med den som hämtar. Företaget tar sen tio procent i provision för besväret att koppla samman användare och skräphämtare.  

Förutom att hjälpa personer med transport har tjänsten blivit vanlig när man vill lämna sitt avfall till återvinningen, vilket bryter mot lagen. I Sverige får inte andra ta hand om ditt skräp.

Därför har Stockholms stad förbjudit appen, utan att verkställa det eftersom Tiptapp överklagat förbudet till mark- och miljödomstolen. Men än så länge har inget initiativ mot företaget gjorts i Huddinge.

– Det finns ett projekt på länsnivå att eventuellt synkronisera alla regler som finns kring avfallshantering. Det skulle möjligen kunna minska oseriösa företags nedskräpning i naturen, säger Huddinge kommuns ordförande i klimat- och miljöskyddsnämnden Christian Ottosson (C).

Flera mindre återvinningsstationer i Huddinge har under helgen varit omringade av avfall som hör hemma på återvinningsanläggningar. Reaktionerna i den lokala Facebook-gruppen Vårt eget Huddinge har varit starka.

Anna Ahlberg, regionchef på Förpacknings- och tidningsinsamlingen, ser att problemet till viss del kan spåras till den ökande användningen av Tiptapp.

– Vi har uppfattat signaler om att Tiptapp är inblandade i skräpet som samlas vid återvinningsstationerna, säger hon.  

Stockholm vatten och avfall rapporterade till Dagens Nyheter förra året att cirka 20–30 personer lämnade avfall så pass ofta att man misstänkte att de försörjde sig på det.

Huddinge kommun äger med fem andra kommuner på Södertörn aktiebolaget SRV, som har hand om åtta återvinningscentraler och Sveriges största återvinningsanläggning vid Gladö Kvarn. Att lämna skräp på centralerna är gratis om man har ett passerkort, vilket man bara kan ansöka om ifall man är folkbokförd i Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nynäshamn eller Salem.

Företag, och personer som är skrivna i andra kommuner, måste köpa ett företagskort som kostar 4 095 kr för att komma in på återvinningsanläggningen vid Gladö kvarn. Därför kan det bli dyrt att slänga skräp i rätt container om man bor utanför Södertörn.  

 

Nytt i Flempan har sökt Tiptapp för en kommentar.