Utanför restaurang Melins som ligger i Huddinge Centrum

Restaurang Melins har fått ställa in sina pubevent senaste veckorna. Foto: Frida Berntling

Restauranger och barer i Huddinge anpassar sig

Efter de nya restriktionerna från Folkhälsomyndigheten kommer barer och restauranger från 25 Mars endast ha bordsservering. Detta kan påverka barer i större mån än restauranger då de för det mesta redan har bordsservering, men krisen är fortfarande ingen dans på rosor.

Krogen Melins är baren som tidigare var O’learys, de bytte namn i somras men ägaren är densamma. Vid det skiftet blev det ingen större förändring ekonomiskt men i dagsläget är det “katastrofalt”enligt ägaren Aygun Akkurt.

Läget är "katastrofalt" berättar ägaren av Melins, Aygun Akkurt. Foto: Frida Berntling.

– Folk går inte ner på stan eller ut på helgerna och uppehållet i sporten påverkar oss också då kunderna inte kommer för att det inte sänds några matcher, berättar Aygun.

 

Melins har tidigare haft karaokekvällar, pubquiz och liveband som senaste veckorna har tvingats ställa in, vilket ger stor påverkan på dagskassan.

 

Gällande de nya restriktionerna så tror inte Aygun att det kommer påverka de ekonomiskt då de redan har bordsplacering. Problemet tycks vara köer, och frågan är vad definieras som en kö?

 

– Jag har kontakt med kommunen gällande vad det är som gäller, men det är oklara restriktioner, vi ligger redan på marken och med dessa restriktioner så blir det extra saker för oss att göra och tänka på, säger Aygun.

 

Melins har alltid haft take-away och de har efter coronavirusets utveckling fixat rabatt för de som vill ta med, det har gjort att take-away ökat lite grann men inte speciellt mycket.

 

– Stötta företagarna så gott det går för än så länge har vi ingen hjälp från staten, avslutar Aygun.

Casa Buongiorno har börjat med utkörning till de som inte kan ta sig till restaurangen. Foto: Frida Berntling.

Casa Buongiorno lever på de lokala gästerna

Den lokala krogen Casa Buongiorno i Huddinge centrum har för det mesta lokala gäster och lever främst på lokal marknadsföring - att ordet sprider sig från de som bor i närheten.

 

– Vi är ett säkert kort för huddingeborna och de litar på oss, berättar krögaren Chico Köpnücü.

 

Under Coronakrisen så hjälper restaurangen de som inte kan gå ut genom att erbjuda hemleveranser och de har även börjat erbjuda rabatt på take away.

"Det är gästerna som är inkomsten" berättar krögaren Chico Köpnücü. Foto: Frida Berntling.

– Vi ger inte upp utan vi formar om oss, säger Chico.

 

Chico berättar också att de har en så stor lokal så kan de placera gästerna utspritt i rummet, så att de inte sitter bredvid varandra. De tar situationen från dag till dag och lyssnar på vad myndigheterna säger.

 

– Om inte import och export fungerar eller turister kommer så blir det tufft för restaurangbranschen, det är gästen som är inkomsten. Jag hoppas att det löser sig för alla småföretagare, avslutar Chico.