– Det bästa tipset jag kan ge till den som blivit av med jobbet är att kompetenshöja och utbilda sig, säger Claes-Göran Nilsson, enhetschef på Arbetsförmedlingen i Huddinge/Botkyrka. Foto: Peter Kroon

Fler får jobb, trots corona “Hösten har varit bättre än vad man trodde att den skulle bli”

Av Erika Nemeti
Under våren var arbetslösheten hög i hela landet och framtiden oviss för väldigt många. Under hösten har trenden vänt och allt fler har fått jobb i både Huddinge och Botkyrka kommun.

När pandemin slog till i våras drabbades arbetsmarknaden hårt. Flera branscher gick på knäna och desto fler förlorade jobbet.

 

– Det var framför allt serviceyrken som drabbades. De som drabbades hårdast var restaurang och hotell eftersom det inte kom några besökare och det gick väldigt fort, säger Claes-Göran Nilsson, enhetschef på Arbetsförmedlingen i Huddinge/Botkyrka.

 

Arbetslösheten sköt i höjden under flera månader men enligt Claes-Göran Nilsson har läget stabiliserat sig under hösten.

 

– För närvarande är det lika många som jobbar och har ett jobb som det finns arbetslösa i regionen. För en del branscher går det tungt och en del går det bättre för och jag tror att de arbetssökande vänder sig mot de branscherna. Arbetslösheten ligger kvar men har inte fortsatt att öka, säger han.

 

Enligt statistik från Arbetsförmedlingen är det 13,4 procent fler personer i Botkyrka som har fått jobb under september 2020 än under motsvarande månad 2019 och i Huddinge är det en ökning på hela 75 procent under samma period. Detta kan tyckas märkligt med tanke på pandemins påverkan på arbetsmarknaden, men Claes-Göran Nilsson förklarar siffrorna genom att Arbetsförmedlingen försökt få fler att intressera sig för olika jobb.

 

– Det som har hänt är att väldigt många branscher har blivit av med sina jobb men sedan har både de arbetssökande och vi försökt att styra om, så att fler söker de jobb som finns inom andra branscher där det behövs folk. Jag tror att det är det som syns i statistiken under hösten, att man har styrt om mot andra branscher, säger Claes-Göran Nilsson.

 

Han berättar även att det gått väldigt olika för branscherna. Enligt Nilsson har både internethandeln och försäljning av livsmedel gått väldigt bra, trots pandemin. Vissa branscher har det gått så pass bra för att de sökt extra mycket arbetskraft.

 

–  Det är inom vård, e-handel och IT som behovet av personal har ökat. Men även för de som säljer inredning och byggvaror har det gått bra för eftersom fler människor har ägnat sig åt sina hem under pandemin, säger Claes-Göran Nilsson.

 

Enligt honom är det just handel, vård och IT som även i fortsättningen kommer behöva anlita fler, men även yrken där det krävs en längre utbildning.

 

– Det bästa tipset jag kan ge till den som blivit av med jobbet är att kompetenshöja och utbilda sig. Det är väldigt bra läge för det just nu. Vi råder alla de som har gått i sådana tankar eller försökt att väcka den tanken, att göra det. Passa på under denna tiden. Det är väldigt tydligt att de områden där det behövs en lite högre utbildning inte har drabbats på samma sätt av coronakrisen, säger Nilsson.

 

Enligt honom finns det störst chans att få ett arbete inom olika typer av hantverksyrken, såsom bygg, el och rörmokeri, men att alla typer av högskoleutbildning är meriterande.

 

När det gäller arbetslösheten i framtiden är han däremot osäker.

 

– Om jag ska göra en bedömning så skulle jag tro att om det inte händer något mer med pandemin och om den inte ökar dramatiskt, så kommer arbetslösheten att plana ut på en hög nivå. Vi har personer som försöker göra prognoser på detta och de har räknat med en arbetslöshet på ungefär 10 procent under nästa år. Men hösten har varit bättre än vad man trodde att den skulle bli, säger Claes-Göran Nilsson.