Huddinge centrum gör sig redo för Black Friday. Foto: Allan Persson

Så coronasäkras Black Friday i Huddinge

Av Allan Persson
Black Friday genomförs i Huddinge i år med corona-anpassningar. Det är oklart hur många helgen kommer locka i år, men förra året var det många besökare. Bedömningarna just nu från Huddinges olika butiker skiljs åt, och butiker med mer centralt läge förväntar sig fler kunder.

Nytt i Flempan begav sig till Huddinge centrum för att ta reda på hur förberedelserna inför Black Friday ser ut i olika butiker.

– Vi kommer ha en vakt i dörren som säger stopp ifall det är för mycket folk i butiken, säger Eva Heen på MQ i Huddinge centrum. 

– Alla ska vara rädda om varandra, för allas skull.

I butiken är det för tillfället lugnt. Även ute i butiksstråken är det relativt lugnt när Nytt i Flempan besöker området en kylig vardag i november. Tidigare år har Black Friday lockat många människor och gatorna har då kryllat av människor.

– I år kommer det inte bli som vanligt, inte som tidigare år, säger Eva Heen på MQ.
 

Mer folk väntas centralt

När Nytt i Flempan rör sig ner mot pendeltågsstationen och Huddinge centrums mer centrala läge blir det något tätare med folk.

– Här ska alla tänka på att hålla avstånd, säger Stefan Söderström på Intersport nära Huddinge station.

På Intersport och i de andra butikerna som ligger precis vid stationen förväntas mer folk under Black Friday.

– Vår butik är liten och det är den första butiken man ser. Här väntas hårt tryck, säger Stefan Söderström.

 

Nya restriktioner

Den 29 oktober införde Folkhälsomyndigheten hårdare restriktioner för region Stockholm. Bland annat med råd om att avstå från besök i butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Trots det kommer en corona-anpassad Black Friday att gå av stapeln även i år, från och med 27 november. Helgen som brukar locka många människor med billig shopping kan ses som en start på den kommande julhandeln.

Större risk för smitta i butiker

Arbetsmiljöverket, vars uppgift är att se till att lagar om arbetsmiljön följs av alla företag och organisationer, skriver på sin hemsida om riskerna för smitta på olika arbetsplatser. Bland annat att det är större risk att bli sjuk om man jobbar på en plats där många människor befinner sig och om man arbetar med mycket kundkontakt. De nämner också att det är därför vi ser plexiglas i många butiker. Detta är ett skydd för de som arbetar i butiken och för deras kunder.

Enligt 1177.se smittar Covid-19 via droppsmitta, exempelvis när någon hostar eller nyser, men det händer att vissa smittar utan att de har symtom. Med det i åtanke blir restriktionerna mycket viktiga att förhålla sig till för de som jobbar med mycket kundkontakt och i butik.