Restaurangbranschen i Huddinge reagerar starkt på alkoholförbudet. Foto: Pixabay

Alkoholförbudet överrumplar Huddinges krogar

Av Allan Persson
Under onsdagen den 11 november meddelade regeringen ett förbud mot att servera alkohol efter klockan 22 på restauranger och pubar. Orsaken är att stoppa ökningen av smittspridningen av coronaviruset. Det kommer att gälla från och med den 20 november.

– Det känns som att man slår undan benen på en. Ekonomin har redan gått ner jättemycket, säger Lahdo Sharro, platschef på O’Learys Heron City i Huddinge.

– Vi ska ta pandemin på allvar, men hur ska vi gå runt? Jag förstår om man hade riktat sig mot de som inte sköter sig. Här är ingen trängsel, eftersom det är en stor restaurang på 3 000 kvadratmeter.

 

Samstämmiga reaktioner

Reaktionerna från krögarna är samstämmiga efter regeringens beslut. Man har förståelse för allvaret och pandemin. Men samtidigt nämner man att det blir svårt att klara ekonomin med tidiga stängningstider om man inte får det utlovade stödet från regeringen.

 

Socialministern: Smittan trivs i restaurangmiljöer

Socialminister Lena Hallengren (S) säger till TV4 bland annat att covid-19 trivs i restaurangmiljöer. Dessutom sa hon att smittan spridit sig i hela befolkningen och just nu framförallt bland unga vuxna.

 

Alkoholstopp i Norge

I Norge infördes i augusti också ett förbud mot alkoholförsäljning, dock efter midnatt. Kort därefter rapporterades det i flera medier, bland annat av Aftonbladet, om att många ungdomar haft egna fester runt om i Norge. En reaktion blev alltså att ungdomar istället tog festandet från krogarna till andra platser.

 

Smittan sprids inte mer efter klockan 22

I Huddinge är restaurangerna i princip ense om att smittspridningen inte ökar efter klockan 22. Det anses inte vara ett problem om en restaurang redan följer de satta restriktionerna.

– Man kanske inte ska dra så drastiska beslut, säger Lahdo Sharro på O’Learys Heron City.

 

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/K3O5Q6/festkaos-i-hela-norge-nar-krogarna-coronastangdes