Bilden representerar matbutiken Stora Coop i huddinge centrum. Fotograf: Julia Riddertorp,

Stora Coop anpassas för allmänhetens bästa

Av Julia Riddertorp
Stora Coop ligger i Huddinge centrum. Med ett flöde av folk från morgon till kväll är det viktigt att hålla sig till myndigheternas restriktioner. Det ska kännas tryggt för Huddingeborna att handla. Men vad gör Stora Coop för att stoppa spridningen?

Covid-19 fortsätter att öka runt om i Sverige. Idag är det 6 082 personer som avlidit efter att ha insjuknat i covid-19 och siffran blir högre varje dag. Det visar statistik från Folkhälsomyndigheterna.

 

Vintern kan därmed bli tuff för företag och alla typer av välfärd, men även för människorna som arbetar där. Stora Coop i Huddinge centrum är en av de butiker som blivit påverkade av pandemin.

 

Stora Coop har öppet från tidig morgon till sen kväll och ett konstant flöde av människor gör att butiken följer myndigheternas rekommendationer. Stora Coop har som mål att vara ortens bästa matbutik och vill ha tydliga riktlinjer för att skydda sig själva och dess besökare från spridning av covid-19.

 

Elliot Vinsa som arbetar på Stora Coop berättar om sin roll och vad som förändrats i hans arbetsmiljö.

 

- Mina arbetsuppgifter har inte förändrats överhuvudtaget förutom att tvätta lite mer skannrar och kortterminaler samt tillgodose plasthandskar.

 

Centrumet som Coop ligger i är ett så kallat ”utecentrum”. Detta är förstås en fördel för besökare då de slipper trängsel i instängda utrymmen. Men det gäller att hålla avstånd även inne i butiken.

 

- Vi har satt upp skyltar och klistermärken på golvet och allmänna ytor för att följa myndighetens rekommendationer. Det är skärmar mellan kassör och kund. Vi har även ändrat kösystemet i förbutiken där det kan vara trängsel. Vi började istället med kölappar så att kunderna har lättare att sprida ut sig.

 

Främst gäller det att personalen uppmanar kunder till att hålla mer avstånd från varandra säger Elliot. Trots att försäljningen minskat i butiken är Elliot inte oroad över sitt jobb, utan över pandemins konsekvenser i det stora hela och betonar hur viktigt det är att vi hjälps åt.

 

- Fortsätt vardagen men bara till det nödvändigaste och alla måste hjälpas åt att hålla avstånd så gott det går. Vi har även börjat sälja munskydd i butiken!