kvinna i soffa

Annika Teasler är författare och föreläsare. Foto: Annika Teasler

Författarens råd: Släpp loss din ”inre Ernst” för att klara krisen.

Hallå där Annika Taesler! Du är föreläsare, journalist och författare. Går det att få några jobb nu när alla kick-offer och konferenser är inställda?

–Till viss del, nej! Det är väldigt mycket som är inställt. Men jag har fördelen av att jag gör flera saker. Det man förlorar på gungorna tar man igen på karusellerna. Kanske blir det något spännande skrivprojekt som äntligen blir klart.

Du har gett rådet om att man ska släppa in sin ”inre Ernst” och preppa hemmet att bli den plats du helst vill vara när snön faller. Hur har det gått?

–Snön har inte fallit än, så jag har väl tid på mig fortfarande hoppas jag. Min största utgiftspost just nu är stearinljus. Kommer Greta på att det är dåligt för miljön ligger jag illa till...

Det här är inte året man håller igen på tomtar och glitter. Nu får man ha det så trevligt man kan.

Du har gått igenom kriser tidigare, på det privata planet. Kan man säga att du och andra i din situation kanske till och med är mer förberedda än andra?

–Det är tvådelat. De flesta av oss med funktionshinder tillhör riskgrupper och måste vara ännu mer försiktiga än andra. Men å andra sidan är vi är förberedda på begrepp som husarrest och att vara ”fast” i hemmet ofrivilligt i perioder. Många som lever med funktionsnedsättningar är vana vid att ”det skiter sig” och att krisen kan komma nästan när som helst . Så ser helt enkelt våra livsvillkor ut.

Finns det något positivt som kan komma ur den här samhällskrisen?

– Det kommer vara lättare att prata om det om ett decennium. När vi vet hur länge det kommer vara och vilka konsekvenser det får. Men ozonskiktet har ju inte direkt gråtit över att flygplanen står på marken. Och kanske kan vi som människor börja värdesätta vårdyrken och andra som står i frontlinjen, säger hon och fortsätter:

– Tyvärr tror jag inte att det kommer hända. När man ser bilderna som polisen la ut från Black Friday- shoppandet får man nog inse att det är ett önsketänkande.Men om man ska hitta något positivt är vi i en situation där faktiskt kraven minskar utifrån. Det behövs inte ens ursäkter för att inte komma till ett möte.