Jorge Cárdenas Calvo

”Att starta eget är en väldigt bra lärdom” säger den engagerade entreprenörskapsläraren Jorge Cárdenas Calvo. Foto: taget av hans elever

Möt läraren som brinner för entreprenörskap

Östra gymnasiet har nått stora framgångar i sitt arbete med ung företagsamhet. I år vann skolans elever fem av åtta priser under Ung och Företagsam 2020, en tävling arrangerad av Huddinge kommun och Arena Huddinge. Möt deras lärare Jorge Cárdenas Calvo som ansvarat för UF-företagen på skolan i 15 år och vunnit Entreprenörskapspriset 2019.

Hallå där, Jorge Cárdenas Calvo! Kan du berätta lite om ditt arbete med eleverna?

 

– Varje år har jag 30 elever och sex företag. Jag vill att de ska börja med att brainstorma ideér, sen bilda en grupp och bestämma vem som ska leda gruppen. För att driva UF-företag måste de brinna för ämnet. Jag vill motivera dem till att starta eget efter skolan. Bli entreprenörer!

 

Vad lär sig eleverna under UF-året?

 

– Konflikthantering, att jobba i grupp och att ta ansvar. När jag träffar dem ser jag inte en individ, jag ser ett företag. Alla måste ta ansvar. De måste fatta beslut, ändra beslut, samarbeta.

 

Hur har Coronapandemin påverkat arbetet med UF-företagen?

 

– Det har påverkat väldigt mycket. De kan inte sälja på mässor som i Huddinge och det blir ingen i Älvsjö heller. Så de säljer mer privat och mer i skolan.

 

Två av Östra gymnasiets UF-företag vann fem av de åtta priserna, berätta om det.

 

­– De gjorde jättebra reklamvideos. Uniqo UF återvinner kläder. De använder gamla kläder och gör en standardstorlek med egen design. Det andra företaget, CleanToGo UF, de säljer handsprit i en liten platt flaska som får plats i en ficka. Prisutdelningen sändes online och jag ringde efteråt till varje elev.