Medarbetare på Ica Maxi Flemingsberg.

Sara Norström, kassa- och förbutikschef och Henric Rydberg, Ica-handlare vid Ica Maxi Flemingsberg visar upp dagens leverans av postburar. Foto: Mariusz Kicinski

Postombuden i Huddinge coronasäkrar utlämningen av julklappar

En förväntad julhandel på nätet för 10,6 miljarder kronor. Det resulterar i att postombuden måste förbereda sig inför en massleverans av paket. På Stora Coop i Huddinge och Ica Maxi i Flemingsberg gör man allt man kan för att minska smittspridningen.

Jämfört med föregående år växte e-handeln med 39 procent under det tredje kvartalet. Det rapporterar Postnord i sin senaste E-barometer i samarbete med Svensk Digital Handel och HUI Research. Nu står Postnord inför en intensiv period, den stundande julhandeln, då svenskarna uppskattningsvis kommer att handla på internet för 10,6 miljarder kronor, 26 procent mer än i fjol.
 

I onsdags träffade digitaliseringsminister Anders Ygeman paketleverantörerna och uppmanade dem att postombuden ska vidta åtgärder för att förhindra smittspridningen av coronaviruset.
 

Helene Sandberg, butikschef på Stora Coop i Huddinge centrum, har märkt att julhandeln på nätet har dragit igång tidigare än förra året.

Jag tror att det är en effekt av Folkhälsomyndighetens och regeringens uppmaning till svenskarna om att vara ute i god tid med sin julhandel, säger hon.

 

Vanligtvis tar Stora Coop i Huddinge emot ungefär nio postburar med paket, en bur rymmer cirka 70-100 paket. I samband med Black Friday och julhandeln har mängden paket dubblerats. För att minska smittspridningen har de vidtagit ett flertal åtgärder i samband med paketutlämningen.

Vi har städat för att få plats med fler paket och gjort separata köer till spel och postutlämning. Vi har också satt upp en extra display i fönstret till entrén för kölappssystemet. På så sätt kan kunderna vänta utanför tills det är deras tur, säger Helene Sandberg.
 

Under vardagar mellan 15:00 och 18:00 har butiken flest kunder. Därför uppmanar Helene Sandberg Huddingeborna att undvika butiken då.

 

ICA Maxi Flemingsberg har förberett sig inför den ökade paketutlämningen sedan en lång tid tillbaka. Butiken kommer att använda avspärrningsband för att undvika trängsel när kundtrycket ökar vid postutlämningen.

Om det blir kö vid förbutiken kommer köerna delas upp, en till postutlämning och en till spel, säger ICA-handlare Henric Rydberg.
 

Sara Norström, kassa- och förbutikschef på ICA Maxi Flemingsberg tar vanligtvis emot cirka två till tre postburar med paket varje dag. Nu levereras nio burar till butiken, vilket både Sara Norström och Henric Rydberg tror kommer vara en fortsatt trend inför julhandeln.

Vi har därför valt att utöka postlagret med nästan 30 procent. Vi utnyttjar utrymmet av Minihuset, där vi vanligtvis erbjuder barnpassning, säger Henric Rydberg.

 

För att alla kunder ska hinna få sina paket innan jul och för att undvika trängsel vid postutlämningen hälsar ICA-handlaren Henric Rydberg att det underlättar om kunderna hämtar sina paket så snart som möjligt.