prisutdelning

Årets prisutdelning av Ung och Företagsam ägde rum digitalt. Foto: Huddinge kommun

Ungdomar prisades digitalt för sin företagsamhet

Edward Howard, VD för Arena Huddinge som är ett forum för dialog mellan kommunen och näringslivet, delade i måndags ut tolv priser till kommunens företagsamma grundskole- och gymnasieelever. På grund av rådande pandemi hölls prisutdelningen digitalt.

– Jag brukar stå inför en stor publik i Kungens kurvas köpcentrum och dela ut ett antal priser inom ramen för Ung och Företagsam i Huddinge, men i år blir det lite annorlunda, sa Edward Howard, VD för Arena Huddinge, i måndags när han inledde prisutdelningen.

Varje år arrangerar Arena Huddinge och Huddinge kommun evenemang, däribland mässan Ung och Företagsam, för att inspirera och öka grundskole- och gymnasieelevers intresse och kunskap om företagande. Mässan hålls för grundskoleungdomar som bland annat byggt prototyper av produkter som ska lösa ett problem och gymnasieelever som under läsåret driver företag inom ramen för ung företagsamhet, så kallade UF-företag.

Vanligtvis hjälps ungdomarna åt att fylla Kungens kurvas köpcentrum med montrar för att presentera och marknadsföra sina affärsidéer. Besökare har under mässan möjlighet att köpa unika varor och tjänster samt möta framtidens entreprenörer. I år var det däremot inte möjligt att genomföra ett sådant evenemang på grund av Coronapandemin och därför ersattes prisutdelningen, som brukar avsluta halvdagen, med ett digitalt evenemang.

– Vi bestämde tidigt att inte ställa in utan ställa om, skriver Nina Uddén, Näringslivskoordinator för Huddinge kommun, i ett mejlsvar till Nytt i Flempan.

Under mässan tävlar ungdomarna i olika kategorier som årets monter, årets vara och årets tjänst med chans att vinna prispengar och annat för att fortsätta utveckla sin affärsidé. I år fick de, istället för att presentera sina företag fysiskt, skicka in tävlingsbidrag i form av en videopresentation av sin affärsidé.

– Ungdomarna är vana att jobba med film och det blev mycket bra, fortsätter Nina Uddén, Näringslivskoordinator för Huddinge kommun.

Michael Lindqvist, lärare och utvecklingsledare på gymnasie- och arbetsmarknadsförvaltningen, skriver att 31 bidrag från grundskolan deltog i årets tävlingar och 18 stycken UF-företag. Ett av företagen säljer tröjor med vaddering för träning med skivstång och ett annat, handsprit i en unik flaska. Uniqo UF från Östra gymnasiet designar om kläder från second-hand-butiker och var ett av företagen som deltog. De vann pris i tre kategorier: internationella priset, INGKA centrets specialpris och det mest prestigefyllda, första priset i kategorin Riskkapitalisterna, som avgörs av en jury bestående av medlemmar från Huddinge Arena. Sammanlagt ledde vinsterna till en prissumma om 11 000 kronor för att utveckla företagets affärsidé ytterligare.

"Vi är otroligt stolta och tacksamma att vi tog hem dessa tre priser! Ett stort tack till alla som supportar och tror på oss" skriver UF-företaget i ett inlägg på sin Instagram-profil.