Nytt i Flempan upptäcker flera varor som gått ut sin bäst före-datum. Foto: Lisa Selander

Billiga varor men till vilket pris?

Av Lisa Nilsson
Tolv dagar gammal skinka, mögligt bröd, gamla färdigrätter, falukorv och mozzarellaost säljs till extrapris på Pulsen i Flemingsberg.
– Det är otroligt genant, jag skäms fruktansvärt mycket, säger butikschef Johnas Wremborn.

Nytt i Flempan har mött Flemingsbergsbor som klagat på Pulsens gamla varor. När vi granskade detta fann vi varor som passerat bäst före-datum, med marginal. Bland annat en Lönnebergaskinka som var 12 dagar gammal.

Delägare Bengt Sallstedt var inte medveten om de utgångna varorna:

– Det är beklagligt men det är den mänskliga faktorn. Tyvärr kan det bli så ibland.

Vad tycker ni på Lönneberga om att en butik säljer en av era produkter som är tolv dagar gammal?

– Vi förväntar oss att butikerna tar hänsyn till våra rekommendationer när det gäller hantering av produkterna, både när det gäller förvaring och bäst-före-datum, säger Sara Andersson.

Sara Andersson, kommunikationsansvarig på Lönneberga, understryker att de längre inte har ansvar för varan när den passerat bäst före-datumet:

– Att sälja livsmedel som passerat bäst före-datum är lagligt men den här skinkan borde ha kasserats. Det är alltid säljaren, i det här fallet butiken, som är ansvarig för livsmedlet.

Mikrobiolog, Åsa Rosengren, på Livsmedelsverket uttrycker tveksamhet kring skinkan:

– Jag har aldrig stött på någon som sålt en så gammal vara i butik. Butiken måste kunna säkra att livsmedlet går att äta. Jag skulle inte äta den som pålägg på mackan.

Att äta så gamla livsmedel kan innebära in risk för att få i sig bakterien listeria och drabbas av infektionen listerios.

– Ett foster kan födas för tidigt. Det kan till och med leda till missfall om den gravida kvinnan drabbas av infektionen. Äldre människor kan drabbas av blodförgiftning, man kan också dö, säger Åsa Rosengren.

Ju längre in i butiken vi kommer desto fler varor hittar vi som har passerat bäst före-datum. Bland annat, färdigrätter, mozzarellaost, falukorv, ännu mer skinka och muffins. Bland varorna finner vi även bröd som är mögligt och en påse bröd som har passerat sista förbrukningsdag. Något som är olaglig försäljning.

– Att sälja ett livsmedel som passerat sista förbrukningsdag är olagligt, även att sälja bröd som är mögligt, fortsätter Åsa Rosengren.

 

Huddinge kommuns miljöinspektör Oliver Lau, kommenterar Nytt i Flempans fynd:

– Det var inget vi upptäckte då. Men det är inte okej att sälja varor som passerat sista förbrukningsdag och som överskridit bäst före-datum så mycket.

Det är inte första gången som Pulsen slarvat. Huddinge kommuns miljöinspektion kunde konstatera brister i märkningen, redan i februari i år. Det gällde märkning av ursprung på fläskkött och malet nötkött. På fisk, egenproducerade produkter som grillad kyckling och revben fanns det också brister. Bland annat fattades märkning för allergener och ingredienser.

Vid konfrontationen med butikschefen, Johnas Wremborn, har vi plockat i hop en hel korg med varor som överskridit bäst före-datum med marginal.

– Det här är otroligt genant, jag skäms fruktansvärt mycket. Vi har som policy att inte sälja färskvaror som passerat bäst före-datum, men det är tydligt att personalen brustit i sina rutiner. Vi skulle aldrig sälja varor som är så gamla.

Vad säger ni om att det finns så mycket kommentarer på er Facebooksida om att ni säljer dåliga varor?

– Vi finns på sociala medier för att ge en positiv bild av oss själva. Men när det dyker upp så här mycket finns det ingen bortförklaring. Man blir ju själv förbannad när man köpt dåliga grejer.

Skulle du själv äta det mögliga brödet och skinkan?

– Nej det skulle jag aldrig göra.

Hur ställer du dig till att ni säljer en vara som passerat sista förbrukningsdag?

– Den ska inte ens få finnas i butiken, den måste bort. Vi köper annars in varor med korta datum som vi kan sälja till billigare priser.

Johnas Wremborn tycker inte varor som är så gamla borde inte få finnas i butiken. Butiken har en kyldisk med varor med korta datum till extrapriser. Delägare Bengt Sallstedt hade själv varit i butiken och inspekterat:

– Spännande, jag såg inga gamla varor. Det är klart oacceptabelt att de är kvar i butiken.

Hur kommer det sig att det är så mycket?

– Det är den mänskliga faktorn. Och så klart brister i personalens kunskap och rutiner. Tyvärr så kan det bli så ibland.

Det finns en risk att vissa kan drabbas av infektionen listerios, hur ser ni på det?

– Det är klart en bra punkt att ta upp med våra avdelningschefer så att de förstår riskerna. Vi vill inte sätta det här i system, det är definitivt ingen bra affärsidé.

Bengt Sallstedt menar att de som affär har det yttersta ansvaret och att de kommer ta tag i problemet omgående. Han säger att om de inte tar tag i problemet lär de inte bli långvariga i branschen. Han välkomnar Nytt i Flempan till ett återbesök för att se hur de förbättrat sitt arbete och speciellt datummärkningen.

 

Faktaruta:

Bäst före-datum: Rekommenderat datum för bästa kvalité
Sista förbrukningsdag: Produkten kan vara otjänlig efter sista förbrukningsdag
Allergener: Ämnen som orsakar allergi

 

 

För mer information se Livsmedelsverkets hemsida:

http://www.livsmedelsverket.se/produktion-handel--kontroll/livsmedelsinformation-markning-och-pastaenden/datummarkning-i-butik/

http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/bakterier-virus-och-parasiter1/bakterier/listeria-monocytogenes/