Murat Erdal framför fritidsgården i Flemingsberg. Foto: Malin Wilhelmsson

Projektet som ska engagera ungdomar

Av Malin Wilhelmsson
Flemingsbergsgruppen är en grupp ungdomar som ska nattvandra varje lördag från och med januari nästa år. Projektet går ut på att sysselsätta ungdomar mellan 17-22 år och skapa förebilder för andra ungdomar.

Flemingsbergsgruppen började som en idé hos projektledaren Murat Erdal i fjol när han ville göra något för ungdomarna i området. Det ledde till ett nattvandringsprojekt.

– De yngre ungdomarna kommer att se de äldre och vilja bli som dem. Det är förhoppningen. Man brukar säga en ond cirkel, men jag menar att det här blir en god cirkel, säger han.

Idag är det sju handplockade ungdomar som har rekryterats till gruppen. De har sedan fått genomgå utbildning inom ledarskap, teambuilding, och konflikthantering.

– Jag tänkte att det skulle bli en starkare och bättre grupp som verkligen vill göra och förstår det här. Det är ungdomar som jag har haft en relation med och som är pålitliga, säger Murat.

De ska ha en jack-ceremoni den 16:e december där de ska få diplom och en jacka för att sedan ha första nattvandringen följande lördag. Efter det blir det uppehåll över jul- och nyårshelgen för att sedan köra igång igen till januari. Då kommer de att nattvandra varje lördag fram till sommaren.

– Det innebär att vi kommer att patrullera, träffa människor, synas och bemöta människor helt enkelt. Att vara där ungdomar och människor rör sig.

Vad gör ni om det uppstår bråk eller om ni märker att något händer?

– Vi får inte ingripa, vi är inte poliser eller väktare. Däremot så är vi på plats och har profiler från området, som kan bidra med snack: ”lägg av med det där”. Därför är det så bra att använda sig av sina egna personer. Det är dem som kommer att lyfta området och skapa trygghet, kärlek och respekt, säger Murat.

Flemingsbergsgruppen har även haft en kick-off på Kaggeholms slott och ska åka skidor på sportlovet. Fokus ligger på att göra det lustfyllt för ungdomarna att vara i sysselsättning.

– Alla typer av föreningar eller projekt behövs. Det spelar ingen roll vad det är, allt som är gynnsamt är bra. Nattvandring handlar inte om att ”rädda Flempan”, det är mer som en symbol, det skapar förebilder i området.

Är det mycket ungdomskriminalitet här?

– Det är så i de flesta orterna. I Huddinge kommun sticker Skogås, Flemingsberg och Vårby gård ut, säger han.

Men han anser att det är mindre nu än för två, tre år sedan.

– Nu vill jag att man sysselsätter de ungdomar som finns idag, det som hände innan är gammalt. Det är framåt som gäller, säger Murat.