Bahi Heido driver Kickis grill och salladsbar på Flemingsbergs station. Den 17 februari slår restaurangen igen. Foto: Jimmy Persson

Snart är kebaben på stationen ett minne blott

Doften av kebab och nystekt hamburgare försvinner snart från Flemingsbergs station. Ägaren till Kickis grill och salladsbar, Bahi Heido, har inte råd att betala den dyrare hyran.
– Jag är mycket ledsen över situationen, säger han.

År 2009 tog Bahi Heido över Kickis grill och salladsbar på Flemingsbergs station. Efter sju år har han snart stekt den sista hamburgaren på stationen. I dag har restaurangen många stamkunder och andra gäster, vilka snart kan få se sig om efter ett nytt matställe. Upprinnelsen till situationen är att Jernhusen, som äger stationen, i januari ska börja bygga om den. Fler butiker och restauranger ska öppnas. Bahi Heido berättar att Jernhusen gav honom en ny lokal i stationshuset, men att han var tvungen att tacka nej till erbjudandet.
– De vill modernisera hela stationen vilket gör att hyran kommer att bli för dyr. Dessutom skulle jag vara tvungen att köpa både nya möbler och maskiner. Jag vill inte ta risken att gå i konkurs. Hade de varit med och finansierat hade jag kunnat stanna, säger han.

Enligt Bahi Heido tycker många kunder att det är tråkigt att hans verksamhet behöver flytta, eller helt läggas ned. Eftersom han har bra kontakt med sina kunder känner han sig ledsen över situationen.
– Det har varit jätteroligt här eftersom jag gillar att träffa nya människor. Tiden går fortare när det bildas en gemenskap. Det är också många tidigare kunder som återvänder och saknar min mat. Eftersom nya lokaler ger högre priser tror jag att stationens gäster lär bli besvikna framöver, säger han.

Modernisering tvingar fram tuffa beslut

Vad gäller medfinansiering är det ingenting som Jernhusen kan stå för. De förklarar att stationen är gammal och sliten och att ombyggnationen är nödvändig.
– Vi har inga anslag och vi kan inte subventionera någon av våra hyresgäster, däremot har vi haft en dialog med dem om att stationen behöver moderniseras när resandet ökar. Det är tråkigt att vissa hyresgäster blir drabbade, säger Cecilia Granath, pressansvarig på Jernhusen.

Du tror inte att kunderna blir besvikna när hans restaurang försvinner?
– Det kommer bli fler restauranger än tidigare och jag hoppas att de hittar något annat som passar, säger hon.

Helst av allt vill Bahi Heido ha en ny lokal i anslutning till stationen. Utanför rulltrapporna till campusområdet finns en mark avsedd för restaurangverksamhet. Bahi Heido berättar att han varit i kontakt med Huddinge kommun om att etablera sin verksamhet där genom att ställa upp en ny matvagn. Den idén har stött på patrull.
– Kommunen har berättat för mig att de förlängt avtalet med han som äger matvagnen som står där i dag. Han har tillstånd att driva sin verksamhet, men han har ändå stängt. Det är dålig service för de som passerar där dagligen, säger Bahi Heido.