Flemingsberg under renovering. Foto: Ella Söderberg

Nu ska Flemingsbergs station rustas upp

Flemingsbergs stationshus ska renoveras 2017. Under ett års tid kommer de nuvarande butikerna att ha stängt, och på Pressbyrån undrar man vart kunderna ska ta vägen. Man hoppas därför på att få ha öppet i en tillfällig lokal.

I januari nästa år kommer Flemingsbergs station byggas om. Men redan i februari kommer all affärsverksamhet i stationshuset upphöra under ett års tid medan renoveringen pågår. Det statliga företaget Jernhusen AB ansvarar för renoveringen. Björn Johnson är affärsutvecklare på Jernhusen och berättar att stationshuset är gammalt och slitet på grund av ett uteblivet underhåll.

– Meningen är att skapa en trevligare stationsmiljö med restauranger och butiker, säger Björn Johnson.

Man kommer även anpassa entrén nere på perrongen efter den mängd resenärer som rör sig i uppgången. Idag blir det ofta kö när alla passagerare ska trängas genom uppgången från plattformen. Den nya renoveringen fokuserar bland annat på att lätta trycket genom att bygga två uppgångar istället för en.

Bygget kommer ske i olika etapper för att minska komplikationer för resenärerna. Under juni till augusti kommer Flemingsbergs södra uppgång vara stängd och passagerarna hänvisas till den norra uppgången ut på Regulatorbron. Enligt Björn Johnson kommer förhoppningsvis hela renoveringen vara klar februari 2018.

Blandade reaktioner om renoveringen

Butikschefen Johannes på elektronikaffären Audio video på stationen är positiv till renoveringen. Han säger att när stationen får ett nytt lyft kommer fler människor att strosa runt i väntan på tåget, något som leder till ökad försäljning. Under perioden stationen är stängd tar Johannes antingen semester eller jobbar extra på systerbutiken som finns i Hallunda.

– Jag har lite av den turen att allt löser sig, säger han.

 

Veana Kako är butiksägare på Pressbyrån. Hon anser att Huddinge kommun ger otydliga svar om vad som gäller. Hon berättar också att renoveringen skulle ha börjat redan i juni i år, sedan ändrades det till december, och nu verkar februari vara ett preliminärt startdatum.

Vidare berättar hon att det finns en chans att Pressbyrån kommer få en lokal precis utanför stationen under renoveringstiden, men det är ännu inte säkert. De har god kontakt med sina kunder och butikens läge leder till att många handlar där.

– Det är synd att de inte har haft serviceutbudet i åtanke, de har inte tänkt på folket, vart ska kunderna gå någonstans under nästa år? säger Veana Kako.

Stamkunder drabbas

Pressbyrån har många stamkunder som tar för givet att butiken ska finnas tillgänglig när man åker till och från Flemingsberg. Eva Udén handlar ofta på Pressbyrån efter jobbet, där hon köper både kaffe och nötter för att få energi.

– Det är bra att man kan köpa något medan man väntar på tåget, om butiken skulle stänga finns det inget att handla när man är trött och hungrig, säger Eva Udén.

En av Pressbyråns många kunder. Foto: Ella Söderberg