Björn Carlén i väntan på tåget. Foto: Simon Thorell

Björns färdväg blir 70 minuter längre

Från och med 11 december stannar inte SJ:s snabbtåg vid Flemingsberg. Björn Carlén är en av de resenärer som dagligen kommer att få en 70 minuters längre färdväg.

Björn Carléns dagliga färdväg har blivit 70 minuter längre. Han spelar altfiol i Norrköpings symfoniorkester men bor i Huddinge. Han har pendlat dagligen sedan 1998 och till en början fungerade det bra. Men han berättar att det med åren har blivit gradvis sämre.

 

– Faktum är att jag flyttade till Huddinge just för att förbindelserna var så bra, säger Björn Carlén till Nytt i Flempan.

 

Nu lägger SJ ner det sista snabbtåget från Flemingsberg och Björn måste ändra om sin rutt. Istället för att ta pendeltåget till Flemingsberg får han åka in till centralen och ta tåget därifrån. 35 minuter extra på morgonen, 35 minuter extra på kvällen.

 

– Huddinge och Flemingsberg växer och växer, men tågtrafiken trappas ned. Det är helt vansinnigt, säger han.

 

Björn berättar också att han har varit i kontakt med SJ genom åren men har inte fått några tydliga svar.

 

– När jag har ringt och frågat varför det läggs ned så mycket tåg, vill inte SJ kännas vid det, säger han.

 

Han är inte heller den enda som drabbas

 

Nytt i Flempan har haft kontakt med Annie Edwards, pressekreterare på SJ. Hon berättar att varje stopp som snabbtågen gör vid Flemingsberg är en risk för punktligheten.

 

– Det är idag få på- och avstigande kunder från snabbtågen (i snitt färre än sex personer). Det är tre avgångar som dras in, vi har fortfarande kvar 80 avgångar med regionaltåg per dag. Det gör Flemingsberg till en av de stationer i Sverige som SJ trafikerar oftast, säger Annie Edwards.

 

SJ har föreslagit regionaltåg för Björn Carlén tidigare, men då en enkelresa skulle ta en timme och 36 minuter för honom ser han det inte som ett alternativ. Han har heller ingen möjlighet att flytta närmare Norrköping då han bor med sin familj i Huddinge. Och av miljömässiga skäl vill han inte ta bilen.

 

Han är inte heller den enda som drabbas. I ensemblen som han spelar i, är det tio personer som tar snabbtåget från Stockholmsområdet. De får alla nu lägga om sina resvanor på olika sätt.

 

– SJ är vår ägodel, vår ädelsten, vi borde vara rädda om det, säger Björn Carlén.